Vatten, stan är full av vatten…
Hantering av dricksvatten och avloppsrening är en stor utmaning för många turistorter runt om i världen. Hur fungerar egentligen det kommunala dricksvattnet och avloppsreningen i Almuñécar – La Herradura?
Text: Rolf Bönström Hedberg
Dricksvatten
Vikten av tillgång på vatten visste redan romarna som anlade akvedukterna till Almuñécar. När romarna trängdes ut av västgoterna i början av 400-talet så förföll dock mycket av denna infrastruktur på grund av avsaknad av underhåll. När Morerna tog över makten i större delen av Spanien i början av 700-talet så rådde svår torka och missväxt i landet.
Morerna inte bara reparerade utan byggde även ut vattenförsörjningen för att kunna odla upp jorden med bättre och flera skördar per år. Man anlade även tunnlar och övertäckta vattenleder för att minska avdunstningen. Särskilda vattentribunaler upprättades där av bönderna valda medlemmar bestämde hur vattnet skulle fördelas. En sådan tribunal finns fortfarande i Valencia – över tusen år senare!
Delar av akvedukterna i Almuñécar är idag fortfarande i bruk, idag är de dock kompletterade med nya brunnar (Pozos) i floddalarna. Floderna Rio Verde och Rio Seco existerar även idag, men mestadels rinner vattnet 30 – 40 meter under markytan.
Närmare kusten och i Almuñécar rinner dock vattnet betydligt närmare markytan. Flera nybyggda garage och parkeringarna under Paseo del Altillo och San Cristobal har därför länspumpar som kontinuerligt håller vattennivån under golvytan. Det finns en tanke att detta ”sötvatten” skulle kunna återföras till marken för bevattning några kilometer uppströms istället för att bara pumpa ut det i havet, men det kostar…
På grund av den ojämna tillgången på vatten här i södra Spanien så behövs det stora vattenmagasin för att säkerställa vattenförsörjningen året runt. I mitten av 1980-talet, efter den mycket torra sommaren 1983, fanns det ett projekt för att bygga en damm i Rio Verde. Men, som många projekt så blev det inget av det.
De större dammar som är i bruk i närhet av Almuñécar är Beznar (56 hm3, färdig 1935) och Rules (111 hm3, färdig 2004). Vattnet i båda dammarna kommer från Sierra Nevada främst via Rio Guadalfeo. Rules byggdes som ett vattenmagasin för jordbruket som konsumerar över 70 % av allt färskvatten. Snart 17 år efter färdigställandet har dock vattenledningarna för att förse odlarna med vatten ej påbörjats. Som många stora projekt spräcktes budget och pengarna räckte inte till. Dammen är idag troligen världens dyraste windsurfingpool!
Vattnet från Sierra Nevada som finns i Rulesdammen används dock idag till dricksvatten. Ledningar från dammen går till ett vattenverk (=una potabilizadora) i Molvizar. Där behandlas vattnet för att bli kommunalt dricksvatten i Almuñécar – La Herradura. Vattnet filtreras, renas från organiskt material och mikroorganismer samt tillsätts klor. Vattnet kvalitetssäkras genom dagliga vattenanalyser och leds sedan i rör via Salobreña, ut i havet till Playa Cabria och vidare till Almuñécar och La Herradura. Vattenkapaciteten är normalt cirka 80 liter/sekund (vilket innebär 6,9 miljoner liter/dygn! Max 200 liter/sekund) och är dimensionerat för upp till 220 000 personer.
Avloppsrening
Så sent som på 1950-talet lämnades latrin mm. vid flodkanten av Rio Verde, ungefär nedanför dagens Centro de salud i Almuñécar. Man kan bara ana hur det luktade och hur välgödslad den jorden blev! 1970 var ett stadsnät för avloppet klart med ett rör som gick rakt ut i Medelhavet, liknande den lösning som Nerja hade ända fram till oktober 2020, då deras nybyggda reningsverk inledde sin testfas.
Det befintliga reningsverket i Almuñécar togs i bruk 2004. Reningsverket byggdes med 60 % finansiering från EU, resten har betalats via vattenräkningarna.
Allt kommunalt avlopp i Almuñécar är kopplat till en gemensam pumpstation som ligger bredvid bron över Rio Verde (vid las Gondolas). Härifrån pumpas vattnet till reningsverket som ligger ca 1 km upp, utmed Rio Verde. Reningsverket i Almuñécar = la Depuradora (EDAR: Estaciones Depuradoras de Aguas Residuales) hanterar 1400 m3 avloppsvatten/timme och är ett av sex reningsverk på Costa Tropical. La Herradura har ett eget reningsverk.
Reningen av avloppsvattnet sker i flera steg för att filtrera bort fasta partiklar, mikroorganismer, sand, fetter samt organiskt avfall. Det organiska avfallet torkas och används till gödning. *
Det renade vattnet analyseras dagligen av tre oberoende parter: internt, externt och av Junta de Andalucia. Det renade avloppsvattnet går i rör, via Rio Verde, en kilometer ut i havet och rinner ut på 50 m djup. 6000 m3/dag, och upp till 8000 m3/dag sommartid.
95 % av allt avloppsvatten i Almuñécar renas via det kommunala reningsverket. Små byar och enstaka hus på landet är ej anslutna till reningsverket. Dock finns det krav på att även dessa ska ha godkända privata avloppssystem, t.ex. trekammarbrunn med biologiskt filter.
* Angående användning av rester från reningsverk som gödning.
I Sverige har den statliga utredningen ”Giftfri och cirkulär återföring av fosfor från avloppsslam” överlämnats till regeringen i början av 2020. Utredningen föreslår förbud mot spridning av avloppsslam och, som ett alternativ, undantag för spridning på jordbruksmark av slam som håller god kvalitet.
Nerjas reningsverk
Avsaknaden av reningsverk i Nerja har kostat deras skattebetalare 4,37 miljoner euro i böter till EU! Bygget av en reningsanläggning i Nerja inleddes 2014. Därefter har det drabbats av återkommande problem och förseningar. Nerjas reningsverk började provköras i oktober 2020 och den ordinarie driften förväntades övergå till Nerja kommun efter 6 månader, men testfasen pågår dock fortfarande.