Fiestas

I Spanien finns det lokala, regionala och nationella helgdagar och festligheter av alla de slag, Fiestas, Ferias, Festivaler, Kulturaktiviteter, Tävlingar, och många andra olika evenemang. I Almuñécars kommun händer det så otroligt mycket. Följ med i kalendern för att inte missa något. Det finns alltid något, från första januari till sista december – varje år.

Denna årliga översikt visar ett utbud av allt som sker och som naturligtvis kan ändras.

JANUARI

1/1     Helgdag. Día de Año Nuevo. Då ser vi Wienkonserten på stor-TV.

2/1     Nyårskonsert i Casa de la Cultura

4/1     Nyårskonsert i Centro Civico i La Herradura

5/1     Cabalgata de los Reyes Magos de Oriente. DISNEYPARAD med de tre kungarna Melchor, Gaspar och Baltasar som åker kortege på gatorna tillsammans med tomten, Disneyfigurer och dansare och slänger ut ungefär 2 ton godis och presenter till alla barn. Då är det barnens julafton som firas precis överallt i hela Spanien. www.youtube.com/watch?v=NA_gKVsBx3Q

6/1    Helgdag. Dia de los Reyes. Trettondagen (infaller den på en söndag, så är det en ledig dag på måndagen)

– Den internationella musiktävlingen ”Andrés Segovia” för klassisk gitarr i La Herradura.

– Dansgala i Casa de la Cultura

FEBRUARI

–  Wåffeldagen i Chinasol med Flamenco Sexitanos

–  Carnaval vecka 8. Karneval med maskerade barn, ungdomar och vuxna på många platser. Firas i flera dagar

– Carnaval en BICI med utklädda cyklister

14/2    Dia de los Enamorados, Alla Hjärtans dag. San Valentin.

28/2    Dia de Andalucia. Andalusiens helgdag som firas för folkomröstningen 1980 som beslutade att Andalucia skulle vara en autonom/självbestämmande region. Då är det flagghissning, musikkår och den Andalusiska hymnen sjungs av Maria Gómez La Canastera och Niño Carmelo på gitarr. Lyssna här

MARS

19/3  Fiesta patronales en honor de San José i La Herradura. Fars dag, (Josef, far till Jesus), firas i flera dagar med familjeunderhållning, hästshow, festligheter på Paseon med tivoli, procession med helgonet, och mycket annat och som avslutas med ett gigantiskt fyrverkeri. Se mer:

PÅSKVECKAN – SEMANA SANTA – MARS / APRIL

Detta är Spaniens absolut största festlighet. Det är Processioner varje dag. Ofta sent på natten och det är helgdag på torsdag och fredag. Klicka och se några av processionerna.

El Paso på Plaza de la Constitución under fredagen på Semana Santa.  Detta måste man uppleva.

APRIL

Romeria de Nuestra Señora de Fátima y Sagrado Corazon de Jesús i La Herradura

Internationell Poesifestival i Casa de la Cultura

Ruta de la Tapa. Gå runt några dagar och ät tapas och må gott. Rösta på den godaste.

MAJ

– Första söndagen i Maj är det Dia de la Madre, Mors Dag

– La Romeria “ El Cerval” de la Virgen de Fátima i La Herradura

– Feria de los Asociaciónes. Kommunens alla föreningar visar upp sina verksamheter i Parque el Majuelo

– Uppvisning av Knyppling och Spetsbroderi i Parque el Majuelo

– Fiestas del barrio de San Sebastian som är Almuñécars martyr och firas i flera dagar och som firas i samband med Cruces de Mayo och då blir det fest med underhållning, mat och dryck.

1/5   Helgdag. Dia del Trabajo som är den internationella dagen sedan 1886 för arbetarna och för 8- timmars arbetstid.

1-3/5  Fiesta Cruces de Mayo firas med utsmyckade kors på många ställen i centrum både i Almuñécar och i La Herradura. Information med karta över platserna kan man hämta på turistinformationen. Det här är en tradition sedan början av 1900-talet och som började i Albaicín i Granada, och som även kallas La Tierra de Chavíco, med att barnen byggde små enkla kors/cruz för att kunna få lite småmynt/chavíco. Lokaler och torg är mycket påkostade med ett flertal symboler som sidensjalar, äpplet med saxen (corto, där man klipper bort alla problem), kopparkrukor, frukt och blommor och mycket annat. Mat och dryck serverade på de flest ställen.

3/5   Dia de la Cruz. Dagen då en jury poängsätter de många utsmyckade korsen som finns i kommunen.

Man lägger ner mycket tid och resurser på att få sina kors så fina som möjligt. När helger ligger nära varandra kan man ta en längre sammanhängande ledighet som kallas Puente de Dia och som kan firas med Cruces de Mayo under 3 dagar.

9/5  Dia de Europa som firas för att behålla freden.

15/5  Dia de San Isidro Labrador firas söndagen som ligger närmast efter, med en Romeria / vallfärd med en processionen av ett stort antal fantasifulla vagnar som är utsmyckade med blommor och blad, och som går från kyrkan El Salvador, upp genom den torra floden Rio Verde till Torrecuevas, där det blir stort kalas. Då är alla givmilda och delar ut mat och dryck. Lantbrukaren San Isidro Labrador levde på 1200-talet och var en hygglig man som var generös mot människor och djur. Organiseras av la Hermanad Virgen Madre y San Isidro de Torrecuevas om någon vill deltaga. Man kan ta buss 5 tillbaka. www.youtube.com/watch?v=b69wf-BwsJU

– Corpus Cristi: Infaller alltid 60 dagar efter uppståndelsesöndagen Semana Santa, eller söndagen närmast efter. Kl 10.00 samling i Iglesia de la Encarnación och sedan pasacalles på gatorna. Maj/juni.

Se mer:   

JUNI

– Norska skolorkestrar ger konserter och går parader på gatorna.

– Luz de Luna i La Herradura som är en marknad där gamla stan är upplyst med tusentals av stearinljus.

– Feria de Gastronomica i Parque El Majuelo

– Motorcykelklubben Tiburones samlas i Parque El Pozuelo och visar upp sina motorcyklar.

– Internationell Danstävling i Parque El Majuelo

– Idrottstävlingar av alla de slag

– Fiesta de la Primavera med musik på torget

– MC-träff i La Herradura

– Dia de la Ascensión, Kristi Himmelfärd, firas 40 dagar efter Påsksöndagen

– Feria de Gastronómica i Parque el Majuelo

– Första helgen i juni är det Fiestas del barrio de Tamaray i Velilla med underhållning och aktiviteter.

23/6 Noche de San Juan / Midsommarafton. Då skall alla familjer tillbringa 2 dagar på stränderna och sova i tält på natten (enda gången man får lov att tälta på stränderna), med mycket mat, lägereldar, musik och trevlig samvaro. Man måste tvätta ansiktet i havet för att behålla sin skönhet. Då är det familjefest och ingen är berusad. Man tänder ljuslyktor som sakta stiger upp i skyn. Eldarna har den fördelen att man kan skriva på ett papper vad man har gjort för dumheter under året, och slänga i elden så är allt glömt. Man bör också köpa med sig en Bollo de San Juan. Ta med en badhandduk, mat och dryck och känn gemenskapen.

24/6 Dia de San Juan. En lugn dag på stranden som avslutas med ett berg av sopor. Städpersonalen är snabba och duktiga så dagen efter är allt rent och snyggt igen.

JULI

– Festival med JAZZVECKAN:  Jazz en la Costa

– Festival de grekisk-latinsk teater

– Festival de Flamenco

– Fiesta de Espuma – Bada i skum

– Fresquito en mi Barrio i San Miguel

– Musik i natten: 1 piano och 200 ljus.

– Wolleyboll på playan

– Utställning av fossiler och mineraler på Paseo San Cristóbal

16/7 Fiesta en honor a Virgen del Carmen, som är fiskemännens helgon, och håller på i flera dagar i kvarteret barrio de los Marinos, vid Chinasol och Playa San Cristóbal och kapellet Carmen, med servering, karuseller, radiobilar, tävlingar och underhållning av alla de slag. Procession av helgonet med en båttur ut på havet och som avslutas med ett stort fyrverkeri. Firas även i La Herradura med Fiesta de Espuma, skumbad.

På kvällen den 16 juli firas fiskarnas och sjömännens skyddshelgon Virgen del Carmen i de flesta kuststäder och fiskelägen i Spanien och Sydamerika. Allra populärast är firandet i Andalusien, där fiskelägen och städer utmed hela kusten har färgstarka processioner med den blomstersmyckade jungfrun. Hon bärs alltid ner till stranden, i vissa städer sjösätts hon i en båt och i andra bärs hon helt enkelt ut i vattnet. Hela befolkningen går man ur huse och allt avslutas oftast med ett stort fyrverkeri.

Själva festen varierar från stad till stad, vissa städer har festligheter både före och även dagarna efter. Festivalen är särskilt viktig där det finns fiskarbefolkning som Estepona, Fuengirola, Torremolinos, Vélez-Málaga, Rincon de la Victoria, Almuñécar och La Herradura.

Virgen del Carmen är en av många benämningar på Jungfru Maria och har sina rötter från gamla testamentet då den åldrande profeten Elias blev en eremit på Karmelberget “Monte Carmelo”. Enligt traditionen överräckte Jungfru Maria det bruna skapularet (ett sorts förkläde) till den engelske karmelitmunken Simon Stock söndagen den 16 juli 1251. Hundratals år senare då pilgrimer följde i profetens fotspår bad de om beskydd under resan från “Vår fru av berget Karmel”, det ledde senare till Virgen del Carmen. /Jonny Erixon

Virgen:

AUGUSTI

– Festival de Titeres, dockteater, i La Herradura

– Festival de Teatre Clasico de Almagro

– Bluesfestival i La Herradura

9-13/8 Feria de Dia i samband med Fiesta de la Antigua då hela gågatan Pintor Manuel Ribera görs om till en stor bardisk gatan lång med flamencodans och full fart.

15/8 Helgdag.   Fiesta en honor a Nuestra Señora la Virgen de la Antigua som är Almuñécars Patrona/Skyddshelgon. Marknadsplatsen Blas Infante görs om till ett stort Tivoli och en massa restauranger. Vid helikopterplattan blir det underhållning från en stor scen med dans och servering. Festligheter i flera dagar som avslutas med en procession med helgonet ner, och ut på havet och samtidigt är det kommunens största fyrverkeri. Helgonet har funnits sedan 1569 då morerna som funnits kvar i La Alpujarra försökte återta fästningen El Castillo, men stoppades av kung Felipe II. Ironiskt nog var det samma datum som Abderraman I anlände till Almuñécar 814 år tidigare.

– Kortfilmsfestival

– Kommunsimning i La Herradura

SEPTEMBER

Festival de Teatro Grecolatino vid akvedukten vid Plaza Mayor

7/9    Fiesta de la Candelaria. Torrecueva, Noche de las Lumbras

8-9/9 Fiesta de la Virgen de Las Maravillas. La Herradura.

22/9 Inicio de otoño / Höstdagjämningen.

26/9 Européiska språkdagen. https://www.coe.int/t/dg4/linguistic/JEL_en.asp

27/9 World Tourism Day. https://www.timeanddate.com/holidays/un/world-tourism-day   

29/9  Fiesta de San Miguel. Firas i flera dagar med underhållning i barrio de Castillo och som är helgonet ärkeängeln Mikael. Ärkeängeln San Miguel firas i flera dagar i området Barrio de Castillo vid fästningen San Miguel, med underhållning, mycket mat, flamenco, en procession med ärkeängeln genom gatorna i gamla stan och mycket annat, och som avslutning ett stort fyrverkeri. Hämta ett program på turistinformationen för det händer massor.

Triatlon:

OKTOBER

Vintersäsongen oktober – mars innehåller många utflykter och resor med olika resegrupper.

12/10 HELGDAG. Spaniens Nationaldag, Fiesta Nacional de España, och Día de la Hispanidad som firas till minnet av att Christoffer Columbus landsteg i Amerika den 12 oktober 1492. Det är även Fiesta Virgen del Pilar, som är patrona de la Guardia Civil, och som firas i Torrecuevas (norra Almuñécar, buss nr 5). Dagen börjar med en mässa i kyrkan Iglesia de la Encarnación och därefter är det samling vid stora rondellen på la Carrera de la Concepción, för att hissa flaggan ”la bandera de España”, med tal av borgmästaren, och musikåren la Banda de Musica de Almuñécar spelar ”el himno nacional” nationalsången, och som avslutas med att alla ropar ”Viva España” och viftar med flaggor.

I Madrid hålls det traditionsenligt en stor parad, sändningen visas i spansk tv La 1 klockan 11.00.

19/10  Minnesdag av den spanska Armadans förlisning utanför La Herradura högtidlighålles då flera båtar åker ut till platsen för förlisningen för att lägga blommor. Den 18 oktober ankrade Spanska armadan med sina 28 skepp i lä av udden Ponta de la Mona för den kraftiga stormen, men på natten så vände vinden och slog sönder 25 skepp mot klipporna och 5000 man drunknade den 19 oktober 1562. Det var den största sjökatastrofen någonsin för Spanien.

24/10 FN-dagen. Dia de Organización de las Naciones Unidas

NOVEMBER

Den internationella musiktävlingen ”Andrés Segovia” för klassisk gitarr under en vecka i La Herradura. Har arrangerats i många år.

1/11 Helgdag.   Dia de Todos los Santos, alla helgons dag, då alla skall till kyrkogårdarna och smycka gravarna med blommor.. Det går extra insatt buss från Carrera till Sementerio.

DECEMBER

– Första helgen i december: Medeltidsmarknad Mercado Medieval på Paseo del Altillo.

6/12 Dia de la Constitucion. Grundlagen antogs

8/12 Dia de la Inmaculada Concepción de Maria (den obefläckade avlelsen) och Fiestas del barrio de la Carrera de la Concepción med underhållning, servering och flamenco

– TIENES UNA CITA. Fotbollsklubben Almuñécar 77 visar en kavalkad av mode och underhållning i Casa de la Cultura

13/12 Lucia firas inte här.

– Zambombá. Folkmusik på torgen i Almuñécar och La Herradura

– Julmarknad i centrum.

21 december Inicio de invierno / Vintersolståndet

24/12 La Nochebuena. Julafton, Hushållssopor skall lämna 15-18. Ej senare.  Kalle Ankas jul:

25/12 Helgdag. Dia de Navidad. Natividad del Señor

28/12 Dia de los Santos Inocentes

28/12 Día de la Zorra en La Herradura 

– Carrera San Silvestre Solidario. Stadsloppet med utklädda löpare.

29/12 Beach Party nedanför Chinasol.

31/12 La Nochevieja, Nyårsafton med fyrverkeri och de obligatoriska 12 vin- druvorna på 12-slaget.

Hushållssopor skall lämnas 15-18. J senare

– Grevinnan och betjänten:

1 år går fort.

Almuñécar: 

Varje stad och by i Spanien har sin egen Fiesta. Hela året är fullt av Fiestas med allt från helgon, vin, frukt, grönsaker, fyrverkeri, tjurfäktning och allt annat. Det finns fiestas för nästan allting, om inte, så hittar man på något nytt. De mest kända fiestorna är tjurrusningen i Pamplona, Moros y Cristianos i Alicante, fyrverkeriet Las Fallas i Valencia, karnevalen i Cadiz och La Tomatina utanför Valencia. Är man  intresserad av festligheter så har man kommit till rätt land.

Granada:

19/6   Corpus Cristi firas under flera dagar i Granada med bland annat tjurfäktning

Datum för aktuella festligheter finns på  www.almunecar.se