Politik

BORGMÄSTAREN  HÄLSAR

Bienvenida a todos los escandinavos …..

Välkomna alla skandinaver till oss här nere i den soliga södern. Jag heter Trinidad Herrera Lorente och är borgmästare i Almuñécar kommun med 30.000 invånare, varav ca 80 olika nationaliteter och alla är välkomna.

Jag vet att de flesta turister som kommer hit, de återkommer år efter år, för att de trivs så bra. Fler och fler upptäcker vårt härliga klimat med 320 soldagar per år och en genomsnitttemperatur på 20 grader, och väljer att stanna hos oss i veckor, och till och med flera månader under vintern. Flera av er skandinaver har berättat att det är så lätt att bo här nere under vinter. Ni slipper att skotta snö, skrapa bilrutorna och framför allt så riskerar man inte att råka ut för halkolyckor med skador som följd. Varje dag kan man gå ut och promenera. Både Almuñécar och La Herradura har långa fina strandpromenader med flera gymnastikredskap, som många använder för att hålla sina muskler i form.

De varma vindarna från Sahara och de skyddande bergen Sierra Nevada i bakgrunden, gör att klimatet blir subtropiskt, och endast här på Costa Tropical, så växer frukten Chirimoya. Vi har också Almuñécar-bananen, Mango de Almuñécar och många sorters avocado. Här är ett eldorado för alla som tycker om frukt och grönt. Till exempel har några berättat att det känns alldeles förträffligt att kunna sitta på en balkong i solen och äta färska jordgubbar mitt i vintern.

Det är så positivt att fler och fler skandinaver hittar hit till Almuñécar, både för oss och för er som kommer. Många berättar också att de mår så mycket bättre här nere. Alla är utomhus mycket mera här nere, än i den kalla norden, och får då solljus och därmed det viktiga D-vitaminet. Somrarna är inte alltför varma, och vintrarna är behagliga med sina plusgrader. Här har aldrig varit frost eller snö.

Många av er uppskattar också det stora kulturutbud som vi erbjuder. Det är konserter varje vecka, flamenco på många barer och restauranger, musik och underhållning samt festivaler av alla de sorter hela året. Det pågår alltid konstutställningar. Fredagsmarknad och loppismarknad. Vi får ofta höra av tacksamma turister att de uppskattar allt kulturutbud. Ni kan ju läsa om alla evenemang på: www.almunecar.se så att ni inte missar något. Det finns till och med tjurfäktning i La Herradura på Fiestan San Juan i mars. För den som vill deltaga eller bara vara åskådare, så finns det otroligt mycket sportevenemang av alla de slag.

Det som jag vet att ni skandinaver uppskattar väldigt mycket, är att ni får en tapas då ni sitter på en bar eller restaurang och beställer ett glas vin eller öl. Det är ett beslut som är taget i granadaprovinsen för länge sedan.

Många av er menar också att det är så lättvindigt att komma hit. Flyg på ca 4 timmar, buss eller taxi på en timme och så är man här. Under vintern finns mycket ledig kapacitet på hotel och lägenheter. Priserna är fortfarande lägre här än i Skandinavien och valutakursen är gynnsam för långsemester i solen hos oss, så jag kan bara önska er välkomna hit och se hur vi har det. Förmodligen kommer ni att trivas….

Saludos cordiales

Trinidad Herrera Lorente (Almuñécar, Granada Marzo 2013)

Trinidad Herrera Lorente blev vid valet i juni 2019 omvald till borgmästare för ytterligare en period. Övriga personer som är med och styr Almuñécar – La Herradura kan du se här:

https://www.almunecar.es/ayuntamiento/equipo-de-gobierno/