Klimat

Vår kust heter Costa Tropical de Granada och på en sträcka av 5-6 mil, från Motril i öster till La Herradura i väst, odlas den goda frukten Chirimoya på grund av att detta är den varmaste delen på hela det europeiska fastlandet, och endast på en sträcka av ca 400-500 meter upp från stranden, sedan blir det för kallt. Det är alltså INTE för varmt på sommaren och INTE för kallt på vintern. Perfekt för oss pensionärer.

De varma vindarna från Sahara som blandas med de salta friska vindarna från Atlanten, samt de höga bergen Sierra Nevada på 3.480 meter över havet, som stoppar de kalla vindarna från norr, gör att klimatet blir subtropiskt. På norra sidan av Sierra Nevada ligger Granada och det tar ca 1 timme att resa dit. Där är det riktigt kallt.

Här har det aldrig varit varken frost eller snö. Det kan man se på www.eltiempo.es/almunecar.html/ Lägg denna sida som en favorit, så kan du hålla koll på vädret. Eller gå in på www.yr.no, www.pent.no eller www.storm.no. Där kan man se högsta och lägsta temperaturen under året. Ganska behagligt hela året, eller hur? Inte för varmt och inte för kallt. Jämför hur det är hemma!

Visst kan det regna och vara dåligt väder ibland, och det behövs ju. Vatten är nödvändigt för alla frukter och grönsaker, men hur dåligt väder det än är, så är det alltid sämre hemma i norden. Valet är lätt. Var vill man vara? Där det är dåligt, eller där det är ännu sämre. Temperaturen som visas på vädersidorna är ju luftens temperatur, det vill säga i skuggan, medan det är mycket behagligt i solen och i lä. Det är skillnad att gå på playan i solen och därefter gå in i skuggorna på smågatorna i gamla stan. Som vanligt är det bättre att ha för mycket på sig än att bli kall. Med 320 soldagar om året kan du sitta och sola med 20-25 grader under vintern.

Det går utmärkt att bada i Medelhavet hela året. Temperaturen ligger oftast på 13-15 grader under vintern och 25-27 grader på sommaren.

I Almuñécars kommun bor det ca 29.000 invånare. På sommaren femdubblas befolkningen. Då blir det trångt. Då kommer folk uppifrån spanska höglandet där det är fruktansvärt varmt, ner till den svala kusten. Temperaturen är behaglig här på 25-33 grader och med en svalkande bris. Vattnet är salt och underbart med ca 25-27 grader.

Då fylls stränderna med solparasoller och badande. Badvakter finns på plats under skolans sommarlov och flaggor visar om det är lämpligt att bada:

grön flagg – lämpligt att bada

gul flagg – var uppmärksam

röd flagg – kan vara farligt på grund av kraftiga vågor eller maneter.

Aquaparken som är den enda badanläggningen i Spanien med saltvatten, är bara öppen under skollovet. Då är anläggningen med vattenrutch och simbanor fylld av barn och deras föräldrar. Läs mer på: www.aqua-tropic.com

På playan nedanför Tao i Velilla, och på playan nedanför hotel Helios kan man hyra pedalbåt, segelbåt, jetski, wakeboard, kanot och windsurfa, åka vattenskidor eller bananbåt.

Boka på: animaventur@yahoo.es eller på tel: 630 81 04 11. Prata med Antoni

Hyr en båt på Playa Fuente de Piedra.

I La Herradura finns www.windsurflaherradura.com.

Kanot/Kayak finns att hyra på Playa Cantarrijan väster om La Herradura.

Solen skiner starkare här, än uppe i norden, så man måste vara försiktig när man ligger på stranden. Spanjorerna som är vana vid solen, tar sin siesta mellan 14.00 och 17.00 och sitter i skuggan, äter lunch eller sover en stund. Då borde alla turister sitta i skuggan också.

Vill man ut på havet med en riktigt stor segelbåt eller motorbåt, snorkla i fina vatten och dessutom äta en god lunch ombord, så boka på:

Stephen-   www.sailandstay.eu                                             

Jorge –    www.granadasailing

Förutom sol och bad så finns ett stort kulturliv med fiestas och festivaler, Jazz en la Costa, Fiesta Virgen del Carmen, Fiesta Virgen de la Antigua och mycket, mycket annat.

Varför inte prova på att åka till Almuñécar på sommaren, istället för att resa till Kanarieöarna, Mallorca, Grekland, Turkiet med flera turiststäder.

Se hur fint här är: