Albuñol


La Rábita, Los Castillas, El Pozuelo, El Castillo de Huarea, Haza Mora, La Ermita, Los Chaulines,  La Balsilla, El Cañuelo, Los Chilches, El Cortijo Bajo, Haza Llana, El Maurel, Los Morenos, Los Rivas,  El Saltadero, Los Pompolos


Kommun:
Ayuntamiento de Albuñol
Plaza del Ayuntamiento 1
18700 Albuñol  (Granada)

www.albunol.es

Telefono: +34 958 82 60 60


Befolkning på ca 7.000 invånare, som kallas Albuñolenses

Höjd över havet: 250 m


Albuñol ligger ca 8 km från kusten. Vid La Rabita svänger man av från N-340, norrut på väg A-345 och följer den torra flodfåran Rambla de Albuñol, som man har på vänster sida. Vid första rondellen är det bäst att svänga höger in mot centrum och ta första parkeringsplatsen till höger. Albuñol ligger på sydsluttningen av bergskedjan Sierra de la Contraviesa på en höjd av ca 250 meter över havet och är den största staden i detta område.

Här finns lämningar från romartiden, men framförallt från arabtiden med fina byggnader och det finns en känd grotta som heter Los Murciélagos, Fladdermusgrottorna. Mycket fina vandringsmöjligheter.

När morerna slutligen fördrevs på 1500-talet, blev staden mer spansk, men man fortsatte att odla sina druvor och deras lokala vin är mycket känt. Mandelträd täcker bergssluttningarna och man får mycket vackra vyer när mandelträden blommar. I alla bergsområden lagar man mycket god mat.

Staden är också en av de viktigaste neolitiska platserna i hela Spanien, som den tidsåldern kallas då man började med jordbruk. Jordbruk lär ha funnits i ca 10.000 år.

Det finns en stor parkering på höger sida när man kommer söder ifrån, efter rondellen, upp mot centrum. Bra restaurang med Menu del Dia, som ligger ovanför Polica Local, på C/Barranquillo 8

Den 1:a november finns det en boskapsfiesta med hästar och mulåsnor, som man skall försöka att uppleva och dessutom en Feria del Vino och Tapas.

8 september är det Fiesta de la Virgen del Mar.

San Patricio som är Albuñols helgon firas 17 mars.


Albuñol

La Rábita

La Rabita har en gammal borg från Nazaritiden som står som ett minnesmärke från svunna tider. Staden ligger vid havet och är en liten turistort med ett hotel, Las CONCHAS. Kommer man på den lilla lokalvägen så får man en fin vy över hela byn. Här finns ingen marina så man får dra upp båtarna på land efter varje fisketur. Lång fin sandstrand. Vägen österut passerar över den torra flodfåran, som kan verka lite besynnerlig, men fungerar fint, när det inte regnar.

“Fiestas Patronales” – Nuestra Señora del Mar, som är La Rabitas Helgon, sker 6-8 september

El Pozuelo

El Pozuelo ligger precis nere vid stranden och har en lång fin sandstrand. Det mesta här är inriktat på odling av frukt och grönsaker. Ett lugnt ställe med ett hotell Hotel BEATRIZ och några barer. En genomfartsgata med bostadshus, men med en kort och fin strandpromenad.

El Castillo de Huarea

El Castillo de Huarea är en mycket liten by som ligger längst österut på Costa Tropical, alldeles vid havet med utsikt mot alla växthus.

Los Castillas

Övriga byar: La Ermita, Los Chaulines, La Balsilla, El Cañuelo, Los Chilches, El Cortijo Bajo,

Haza Llana, El Maurel, Los Morenos, Los Pompolos, Los Rivas, El Saltadero, som alla är mycket små.