Leva Och Bo

Vi hoppas att denna hemsida skall göra dig lite nyfiken på att komma hit och hemsidan skall på intet sätt vara en komplett katalog över allt som händer och sker, och vad som finns i Almuñécar, utan skall bara vara till lite hjälp för dig som funderar på att också vilja komma ner till den spanska sydkusten och tillbringa vintern på ett mer behagligt sätt, än vad man gör hemma i norden. Här skrapar vi inga bilrutor. Här finns ingen snö, ingen frost och inga halkolyckor. Aldrig minusgrader och varje dag kan vi gå ut och promenera.

Hemma i norden måste man ha ljusterapi på vintern. Den får vi gratis!! Vi utsätter oss inte heller för riskerna att ramla omkull i snön och bryta armar och ben.

Vi tror att du har hört talas om den lilla fina staden Almuñécar på ett eller annat sätt och vi vill därför ge dig lite information. Ge dig sådant som du kan ha nytta av! Göra dig lite nyfiken! Få dig att komma hit. Vi trivs här och det kan du också göra.

Här nere lever vi alla ett sundare och hälsosammare liv. Vi har ett större socialt umgänge, vi är utomhus mycket mer än hemma, är mer aktiva och mår mycket bättre. Promenerar mycket och har det bra. Det finns inga måsten. Här finns mycket att göra och mycket att se, om man vill. För att vara en sådan liten kommun så är kulturutbudet enormt stort.

Vi har det bra helt enkelt. Vi trivs. Allt låter kanske väldigt positivt, men det finns dock inte någon vädergaranti för att det alltid skall vara soligt och varmt här, så även om det är dåligt ibland, så kan man trösta sig med att det är ännu sämre uppe i skandinavien. Många bor här, år efter år, för här är det lätt att leva och enkelt att hyra lägenhet.

Vi äter medelhavsmaten med sina oliver och olivolja, vitlök, fisk, färska frukter och grönsaker och det gör att vi förlänger livet. Här är chansen stor att man blir gammal, bara man inte avlider tidigare. D-vitamin får vi automatiskt från solen.

Men varför åker man till Almuñécar? Eller rättare sagt, varför reser man över huvud taget? Jo, när man reser, så gör man det av två anledningar. Antingen åker man ifrån någonting. Man vill bort FRÅN snö och kyla. Det finns en massa andra anledningar också. Trötthet, miljöombyte, privata orsaker m m, eller så åker man TILL något, för att man vill se nya platser, uppleva nya saker, koppla av, sola, bada och mycket annat.

Oftast blir det en kombination av bägge anledningar. Men varför reser man då till just Almuñécar? Eller kanske riktigare, varför kommer man tillbaka till Almuñécar år efter år. De flesta som återkommer hit och bor kortare eller längre tid, förklarar det med att de rest så mycket och sett så mycket, så man blir lite mätt på att packa upp och packa ner och flyga fram och tillbaka till nya flygplatser och till nya och okända platser. Dessutom är Almuñécar en mycket genuin liten spansk stad. En stad man trivs i.

Här i Almuñécar känner man sig trygg. Polisbilar patrullerar många gånger om dagen. Att känna trygghet är viktigt. Man vill ha lite stabilitet och många har därför funnit en bra plats att tillbringa vintrarna på. Det känns bra att vara här. Man lever ett hälsosamt liv. Ute varje dag. Mycket frukt och grönsaker. Vi har ett rikt socialt och kulturellt liv.

Visst är det varmare i Thailand, men solen värmer gott här också. Det är mycket lättare att ta sig hit. Allting är lättare. Vi är ju i ett eu-land. Vi är ju på fastlandet. Spaniorerna är hyggliga och hjälpsamma. Allt känns bra. Här är ett behagligt klimat året runt. Här har aldrig varit minusgrader och på sommaren är det inte alltför hett.

Här använder turister det europeiska sjukförsäkringskortet (blå EU-kortet), som man visar upp vid besök på vårdinrättning, tillsammans med sitt pass. Har man inget så får man ett via

www.forsakringskassan.se./privatpers/utomlands

Beställ i god tid innan avresan. Har du med ditt kort på resan så har du fri AKUTVÅRD (men inte för någon sjukdom som du har sedan tidigare). Kontrollera också med din hemförsäkring vad som ingår. Sjukvården fungerar mycket bra !!!

Här kan vi, om vi helt plötsligt känner för att åka hem, promenera upp till busstationen och ta en buss till Madrid och hem med Eurolines bussar. Eller ta en taxi till Malaga flygplats och ta ett flyg som går norrut. Eller lifta hem, eller cykla. Det känns som att vi är hemma. Till exempel pendlade Monica mellan Almuñécar och sitt jobb i Stockholm i flera år. Det finns inga svårigheter. Skillnaden är att det tar några timmar längre. Vi har ju fast mark under fötterna. Vi är ju i det stora europa-landet. Vårt fosterland har bara blivit större.

Vi lyssnar på svensk radio www.sr.se, för nyheter och intressanta Ring P1. Följer nyheter och annat på TV via internet: www.svtplay.se. Ringer gör man ju inte så ofta nu för tiden. Det finns ju skype, och enklast kanske messinger via Facebook, och flera andra möjligheter. Utvecklingen på internet går så fort. Läser tidningar gör vi på internet. Man kan få nyhetsbrev dessutom, automatiskt in i din dator. Bara att beställa.

Naturligtvis följer vi spanska nyheter på spanska TV´n. Vädret till exempel, och det finns mycket filmer och natur- och barnprogram.

Kommer man som ny hit, så finns det många man kan fråga till råds. Har du ingen att fråga, så maila din fråga till: almunecar.bosse@gmail.com, så skall vi se till att du får ett svar.

Gäller det att bara prata lite svenska, så finns här några mycket populära samlingsställen:

SANDRA. Bar Granos de Café på Plaza de los Higuitos / Fikontorget. Här finns Sandra och här träffas också de flesta för socialt umgänge på hennes café. Räkmackorna är ena riktiga höjdare.

SABINA. Paseo de San Cristobal 11. Här samlas vi som älskar nyfångad färsk fisk, vilket är Sabinas specialité. Trevlig restaurang med WIFI. Ring och boka bord på tel: 629 88 26 96.

THE STRAND. Anna-Karins lilla fina restaurang ligger på Paseo de Velilla 7 och är känd för sin goda mat. Här finns svenska tidningar mm. Beställ bord på tel: 958 63 30 98.

Svenska, danska och norska gratistidningar finns det gott om. Flera spanska, engelska, tyska, belgiska gratistidningar finns också och de ligger på samlingsplatserna, turistinformationerna, barer och olika butiker. Lite överallt.

Det finns många affärer, både stora och små. Dessa har ett varierat utbud så det är bara att gå runt och känna in sig där det passar bäst. Alla affärer har inte samma utbud.

Större affärer har öppet på siestan och är stängda på söndagarna. De mindre butikerna har oftast siesta. Maten har i regel lägre priser än i Sverige. Vinet är mycket billigare. Frukt och grönsaker är mycket fräschare. Siestan är ungefär mellan 14.00 och 17.00. Förmiddagen blir alltså mellan 10.00 till 14.00 och eftermiddagen mellan 17.00 och 20.00. Ungefär.

KONSULAT

Om problem skulle uppstå så finns det hjälp att få på konsulaten:

Svenska konsulatet ligger i Málaga:  Calle Córdoba, 6 – local 501, 29001 Málaga;  tel:   +34 952 60 43 83 

och e-mail: malaga@consuladosuecia.com

Konsulatet i Granada har upphört.

Finska konsulatet har tel:      +34 952 21 24 35

Norska konsulatet har tel:     +34 952 66 79 55

Danska konsulatet har tel:     +34 952 21 17 97

Isländska konsulatet har tel:  +34 952 66 12 00

AMBASSADER

Ambassaderna finns också till vår hjälp

Danska Ambassaden – Embajada de Denemarca   

www.spanien.um.dk/da/om-os/kontakt  

Finska Ambassaden – Embajada de Finlandia

www.finlandia.es

Norska Ambassaden – Embajada de Noruega

www.norgeispania.es

Svenska Ambassaden – Embajada de Suecia

www.swedenabroad.com/sv-SE/Ambassader/Madrid