Ny översiktsplan för Almuñécar – La Herradura

Den 10 mars 2023 godkände kommunfullmäktige i Almuñécar – La Herradura en ny översiktsplan för kommunen = PGOU – Plan General de Ordenación Urbana. Detta var tredje försöket för att få en ny översiktsplan godkänd på 36 år! Den tidigare planen från 1987 är en av de äldsta i provinsen.

119 ändringar har gjorts och planen ska nu även godkännas av Junta de Andalucía, vilket förhoppningsvis kommer att ske före årsskiftet (2023/2024).

¨Grundpelare¨ i den nya planen är den nya saluhallen – nu under byggnad, den nya fritidsbåthamnen och undervattenparken. Detta kommer att generera många arbetstillfällen både under byggnation och drift samt öka Almuñécars attraktionskraft och utveckling på ett ekologiskt hållbart sätt. Den kommer att främja turismen och fungera som en motor för Almuñécar och La Herradura.

Planen räknar med byggandet av 4000 bostäder varav 1500 med förtur för ungdomar (vivienda joven) och personer med funktionsnedsättningar.

Sandovala kommer att göras om till en 170 000 m2 stor grön park i stadens centrum med en kongressanläggning.

Den stora förändring blir i San Sebastián där ett sportcentrum planeras mellan skolorna vid Santa Cruz och Al-Ándaluz och Rio Seco.

Ett nytt område för marknader (bland annat fredags- och söndagsmarknaderna).

I grönområdet mellan Avenida Costa del Sol och N340 planeras nya bostäder.

Där det idag är en lastbilsparkering intill stadion ska en ny bussterminal byggas. Lastbilsparkering på 25 000 m2 ska i stället bli vid den östra utfarten från Almuñécar intill rondellen med utfart till motorvägen och HercoFruit.

Industriområden kommer att utökas dels vid industriområdet i Taramay, i området vid HercoFruit, I P3 (området bakom La Paloma), dels mellan vägen nedan San Sebastian och Rio Verde, totalt rör det sig om 125 000 m2.

I La Herradura planeras få en ny avfart från N340, ett stort område för nya bostäder (del av de totala 4000), ett nytt gymnasium och en ny busshållplats så passagerare inte ska behöva korsa N340 för att stiga av eller på bussen.

Den nya planen är integrerad och följer den nya lagen om territorier i Andalusien (LISTA).

Foto: Almuñécar Comunicación

Läs mer på Almuñécar – La Herradura Ayuntamiento Facebook (på spanska):