Almuñécar
Majueloparken är en ljuvlig oas mitt i Almuñécar med tropiska träd och palmer. Det lär finnas 34 olika sorters träd och man kan läsa på skyltarna vad de heter och vart träden kommer ifrån. Totalt sett finns ca 180 träd.
Här finns också ett stort antal skulpturer, en scen för underhållning, en restaurang, ett gammalt fisksalteri och 9 små hus med konsthantverk. Namnet Majuelo kommer från det latinska ordet ”Malluelo” som betyder en nyanlagd fin park. Fästningens park. Havet gick mycket högre upp för ca 2000 år sedan och det gick att segla upp till Jete.
Parken är öppen året runt och här är det mycket underhållning under vår, sommar och höst.
Factoria de Salazones är ett gammalt salteri från 4:e århundradet f Kr. Under några hundra år så var huvudnäringen att salta in fisk för att exportera. Man gjorde även en sås som hette Garum, som bestod av fiskrens, olja, salt och kryddor, som var mycket populär för sjömän. Det ansågs förhindra skörbjugg. Staden blomstrade och det fanns till och med mynt.
Salteriet täcktes över, från romartiden till arabtiden, under ca 400 år och blev en botanisk trädgård som hörde till slottet under den moriska tiden. Delar av parken grävdes upp så sent som 1970 och lite av salteriet kan beskådas idag. Parken täcker fortfarande ett stort område av det gamla salteriet.
Gå runt och titta på de 9 st små husen, cortijillos. Ett hus för var och en av de 8 provinserna: Huelva, Cadiz, Malaga, Granada, Almeria, Jaen, Cordoba och Sevilla, samt ett hus för Almuñécar. I husen tillverkas och säljes hantverk och konst. Man kan till exempel lyssna på gitarrspel i Malagahuset och se konstnärer sitta och måla i Sevillahuset. Keramik finns i Jaenhuset. Knyppling i Cordoba och tygslöjd i Cadiz.
Sommartid mellan juni och september är restaurangen El Kiosko Ficus öppen och är en perfekt plats att vila ut på under de stora Fikusträdens skugga vars blad är upp till 30 cm långa. Namnet är Ficus del Caucho (gummifikus).
På många ställen i parken finns det skulpturer och andra konstverk som kommer från Syrien. Att gå här på kvällen när parken är upplyst och se konstverken i strålkastarljus är imponerande.
På sommaren sätts ett tak upp vid den stora scenen, som skydd för solen och det är plats för 4-500 sittande. Underhållningen är allt från Flamenco till opera och rysk kosakdans. Platsen används också till Fiestas, Ferias och utställningar. Till exempel Feria de Gastronómico som är en uppvisning av ett antal restauranger i konsten att laga mat. Det är en livaktig park.
Fästningen Castillo de San Miguel var på grund av sitt höga läge på berget en utmärkt plats för bevakning. Redan på den fenicisca tiden fanns bevakning, men det var romarna som började bygga en riktig befästning och morerna fortsatte byggandet. Fästningen har skadats i krig med engelsmän och fransmän. Ett av tornen har rasat och fästningen har till och med varit en begravningsplats fram till ganska nyligen. Här finns även ett muséum. Och fina vyer.
Muséet Cueva de Siete Palacios (de 7 palatsernas grotta) som byggdes under romartiden och är idag ett arkeologiskt muséum. Här finns 7 st valv eller grottor med gamla antika amforor som till viss del har hittats i havet samt många andra antika föremål. En urna eller amfora är från Farao Apophis tid ca 1.600 år f Kr med skriven text som förmodligen är den äldsta på den iberiska halvön.
På romartiden gick en gammal led från Rom till Portugal och en del av leden finns kvar i Molvizar som man kan vandra på. Leden lär också ha gått förbi Almuñécar och det finns en gammal bro, Puente de Romano, som är ca 2.000 år. Den ligger i Cotobro. Ta den vänstra vägen upp vid hotellet.
Peñon del Santo, den heliga klippan eller korsberget som den också kallas för, är ett bra riktmärke för nyanlända turister. Den stora klippan med den fina utsikten heter Peñon del Santo och är 30 meter hög. Ön utanför som ser ut som en hajfena heter Peñon de Enmedio och ytterst ligger Peñon de Fuera. Los Peñones ligger mellan playorna Puerta del Mar i öster och San Cristóbal i väster. Det första korset var av järn och sattes upp år 1900 för att markera den kristna segern i Almuñécar år 1489. I samband med inbördeskriget 1936-1939, togs korset ner och slängdes i havet. Efter kriget, 1940, sattes ett enklare träkors upp som en symbol över alla som stupat i kriget. Nuvarande kors sattes upp år 1970 och fick då belysning. Härifrån har man en fin utsikt över kusten. Under sommaren har man Poemas de Luna, som när fullmånen stiger upp firas med musik och lyrik. Mycket stämningsfullt.
Romersk akvedukt. I Almuñécar vittnar den 2000 år gamla akvedukten och de romerska baden om ett majestätiskt arkitektarbete som redan under första århundradet e.Kr. samlade in och transporterade vatten till staden.
Akvedukten, som är den bäst bevarade romerska akvedukten i Andalusien, är ca. 7 kilometer lång och är uppdelad i fem avsnitt. Delar av akvedukten används än idag för att förse Almuñécars fruktodlingar med vatten.
Vattenledningen börjar i ett område som kallas Las Angosturas, vid Río Verde en bit ovanför motorvägsbron, där vattenintaget har dokumenterats som en välvd kanal med en längd av cirka 500 meter. Vi kan fortfarande se flera delar av den romerska akvedukten. Läs mer
På Pilar de la Calle Real som är daterad till år 1559 kunde man hämta färskt vatten ur Diosa de la Fertilidad/fruktbarhetens gudinnas bröst. Ovanför kan man se det gamla spanska kungliga vapnet. Spanien/Kastilien blev ju ett enat land 1492. Vattnet kom från bergen genom de romerska akvedukterna.
Stora kyrkan i Almuñécar heter Iglesia de la Encarnación och ligger på en grund från romartiden. Kyrkan började byggas 1597 och var färdig 1600. Det var den första kyrkan i Granadaprovinsen som byggdes i Barockstil. Efter 1492 började det byggas kristna/katolska kyrkor, oftast på grunder från moskéer som rivits. Almuñécars skyddshelgon heter Virgen de la Antigua. Här finns också kyrkans hjälpverksamhet Cáritas.
Den andra kyrkan i Almuñécar heter Templo El Salvador och ligger nära Idrottsstadion och är ganska ny. Den byggdes år 2000. Här finns flera helgon som man kan studera.
Turistkontoret Palacéte de la Najarra är från första hälften av 1800-talet och är en kopia av ett typiskt arabiskt hus med trädgård, så kallad Neoislamisk paviljong. Tidigare var det kontor till den gamla sockerfabriken. Det lilla huset var byggt som lekstuga till direktörens barn. Sitt gärna i trädgården och lyssna på fågelsången.
En mindre turistinformation finns på Paseo del Altillo där man får hjälp med att boka biljetter och annan information.
Fågelparken Parque Ornitologico Loro Sexi har ca 1.500 tropiska fåglar och dessutom en park med olika kaktusar. Ligger på sluttningen upp till Fästningen med ingång från Plaza Abderrahman.
Akvariet Aquarium de Almuñécar på Plaza de Kuwait är det största och mest moderna muséet i Andalusien med sitt Oceanarium som är en 17 meter lång glastunnel med en miljon liter vatten. Dessutom finns det 18 akvarier med fiskar av alla de slag.
Mercado Municipal, saluhallen, i Almuñécar revs våren 2020 pga allvarliga brister i konstruktionen. En ny saluhall kommer att byggas upp på samma ställe inom de närmaste åren. Saluhallen i La Herradura är öppen och där säljer man färska frukter och grönsaker, nyfångad fisk och bläckfisk samt fint kött från djur som går utomhus hela året. Se alla frukter: cherimoya (som måste bli mjuk innan man äter den), nispero (japansk mispel) eller guayaba (guava), färska fikon, paraguayano (typ av persika), förutom avokado och mango de Almuñécar och mycket annat som finns, beroende på säsong. Alltid färska varor.
Trädgården Museo del Bonsai ligger i gamla stan, med entré från Avenida de Andalucia. Här lär finnas mer än 130 små träd på en yta av 2000 m2. Parken räknas som en av de främsta i Spanien. Ett besök ger en lugn och harmonisk upplevelse.
Kulturhuset i Almuñécar, Casa de la Cultura, ligger bredvid kyrkan och har ett mycket intressant och omväxlande program, som säkert tillfredsställer de flesta. Här finns kommunens bibliotek med böcker på alla språk, konsertsal, studierum, biolokal, föreningslokaler för kvinnoföreningen Centro de la Mujer, muséet Claves de Almuñécar 3000 år och mycket annat. I trappan ner till utställningslokalen finns stora målningar som visar de fenisisca och de romerska epokerna. Väl värt att studera.
Statyn med den ståtlige mannen vid foten av Peñon del Santo är Abd al Rahman I som var en prins av släkten Omeya från Damaskus och som anlände till kusten i augusti år 755. Det var dennne man som drog sig upp till Cordoba och startade Emiratet i Cordoba, som då var muslimskt.
Alla byar och städer har minst en marknad, försäljning av sådant som behövs i hushållet, och som är ett mycket bra sätt att möjliggöra att de som inte har möjlighet att ta sig till affärer, saknar bil etc, att på ett enkelt sätt kunna köpa det de önskar. Närhet och bra priser.
Porten med de tre valven symboliserar de tre viktigaste epokerna i Almuñécars historia. Den Romerska, den Arabiska och den Kristna och var för länge sedan Puerta de Almuñécar men är nu porten till marknaden Mercadillo de Viernes, Fredagens marknad. Platsen heter Blas Infante efter mannen som kallas för Andalusiens fader, Blas Infante Pérez de Vargas och platsen fungerar nu även som loppmarknad, parkeringsplats, hunduppvisning, helikopterplatta, övningsplats för musikskolan och festplats för tivoli och underhållning under Fiesta Virgen de la Antigua i augusti.
Det gamla centrum, El Casco Antiguo, med hus från araber och judar, ligger i skydd av fästningen, som var vanligt förr och utgör en pittoresk vy över hur det såg ut tidigare.
La Herradura
La Herradura som betyder Hästsko på grund av att viken påminner om en hästsko och vars vatten är bland de finaste i hela Spanien. När Spanska Mästerskapen i undervattensfotografering avgörs, så sker det just här. Varje gång.
La Herradura firar Fiesta del Mar och här finns möjlighet att dyka, snorkla, segla eller paddla kanot. Hit kommer folk från Nerja, Marbella och Malaga för att dyka, just vid udden Punta de la Mona och även udden Cerro Gordo med sina grottor, som man kan paddla in i. Stranden är 2 km lång med mycket barer och restauranger och här landar de paraglidare med sina segelskärmar, som startar uppe i bergen och får en fin tur med perfekta uppåtvindar.
La Herradura är betydligt mindre än Almuñécar stad och lokalbuss nr 2 kör flera gånger om dagen. Man kan även promenera mellan orterna. En lugn och fin liten stad med Fiesta San José som största fest. Kulturhuset heter Centro Civico med musikevenemang och annan underhållning.
Marina del Este ligger på udden Punta de la Monas östra sida och är en hamn med över 200 båtplatser. Härifrån kan man följa med de stora segelbåtarna eller gå runt och bara titta på båtar.
Väster om La Herradura ligger Playa Cantarrijan med sina 2 restauranger och nakenbad om man så vill.
I La Herradura finns kyrkan San José och där finns också stadens helgon San José som firas 19 mars varje år.
Turistinformationen i La Herradura ligger i Centro Civico och här finns även en stor sal för konserter och underhållning
Kulturhuset i La Herradura, Centro Civico ligger på Calle Prieto Moreno strax innan man kommer ner till havet.
Marina del Este, fritidsbåthamnen, är udden Punta de la Monas östra hamn och har plats till 227 båtar av olika storlekar. Här finns även restauranger, barer, butik, tvätteri, affär, dykfirma och en tennisbana. Den populära sandstranden har ett fint och lugnt läge.
- Almuñécar är en levande stad. En riktigt genuin stad med en gammal stadsdel. Snälla människor och bra atmosfär. En trygg liten stad med många härliga och fina traditioner. Här finns många nationaliteter och alla lever i fred och harmoni och tar hänsyn till varandra. Turister tar seden dit de kommer. En genuin spansk stad.
- Almuñécar ligger perfekt vid kusten. Ut på Medelhavet åker man inte så ofta precis, men däremot österut, norrut och västerut. Bra utgångspunkt alltså för utflykter till en massa städer och byar i hela Spanien.
- Det finns så mycket mer att se och utforska. De vita byarna i området och att vandra uppe i bergen eller sitta och fika med Medelhavet framför sig. Bara att strosa runt på strandpromenaden, stanna till för lite tapas, njuta i solen, prata med goda vänner.
Kommer man hit så är det lätt att bli förälskad i denna lilla fina stad. Här finns ingen stress. Det vi inte hinner med idag, det gör vi nästa dag i stället. Här finns inga ”måsten”. Prova att vara utan klockan en dag. Går det bra, så pröva fler dagar. Efter ett par dagar så kommer man underfund med att det går fint ändå. Då har väl klockan blivit ett stressmoment som man kan vara utan.