Spanska tropiska kusten

Costa Tropical är den orörda och genuint spanska kusten mellan Costa Del Sol och Costa Almeria. Det är här som frukten chirimoya odlas på grund av det subtropiska klimatet.

Klicka  här  för  att  se  vädret

Costa Tropical är provinsen Granadas kust och ligger mellan Medelhavet i söder och bergen Sierra Nevada i norr, i regionen Andalucia i södra Spanien. Kuststräckan är bara 80 km lång med 21 stränder och 14 små vikar, och här finns de kända Los Pueblos Blancos (de vita byarna). Det är endast här som den goda frukten Chirimoya växer, på grund av att klimatet är subtropiskt. Det är därför som så många vill stanna här nere över vintern. De varma vindarna från Sahara och de friska vindarna från Atlanten som sveper in genom Gibraltarsund, gör att klimatet blir mycket behagligt. Här har vi aldrig haft minusgradet eller snö nere vid kusten. Det är inte för varmt på sommaren och inte för kallt på vintern. Förmodligen har Costa Tropical det bästa klimatet på det europeiska fastlandet, eftersom Chirimoyan trivs så bra. Chirimoyan importerades från sydamerika i början av 1500-talet och kallas också för vaniljäpple.

Detta är en perfekt plats att leva ett behagligt liv under vintern med gratis solterapi.

Costa de Almeria är provinsen Almerias kust och som ligger öster om vår kust.

Costa del Sol är provinsen Malagas kust och ligger väster om, med de kända turiststäderna Nerja, Malaga, Torremolinos, Benalmadena, Fuengirola, Marbella, San Pedro de Alcantara och Estepona. Bara kända turistorter. – Och mycket folk.

Gibraltar ligger i Cadiz-provinsen, ännu längre västerut. Spanska fastlandet och europas sydligaste punkt heter Punta Marroqui de Tarifa.

Det var de gamla feniciska handelsmännen som upptäckte denna kust för ca 3.000 år sedan på grund av sitt fina klimat, bördiga marker och en bra plats att utföra handel. Kusten har varit populär sedan dess med bl a både romerskt och arabiskt styre. Sedan år 1492 är det spanskt och blir efterhand en plats där fler och fler kommer underfund med att det är viktigt för hälsan med ett bra klimat. Närheten till norra europa, snabba flygförbindelser och mycket bra vägar om man vill köra bil hit, gör att många kommer hit på vintern.

Staden Granada är huvudstad i provinsen och har ett universitet som grundades redan år 1531, och som har studenter från världens alla hörn.

Granada är mest känt för det gamla moriska fästet Alhambra, som började byggas år 1238 och själva palatset byggdes år 1526 och som blivit Spaniens mest besökta turistmål, godkänt av UNESCO, samt bergsmassivet Sierra Nevada, med dess topp Mulhacén, som är 3.489 meter högt.

Muslimerna har haft stor betydelse för hela Costa Tropical under Nazari-epoken. Araberna byggde upp flera städer med sina försvarsfästningar för att skydda sig från de kristna.

När Spanien blev kristet angreps kusten av pirater såsom berber, turkar och även fransmän på senare tid.

Här finns de många små vita byarna, Los Pueblos Blancos. Alla byar har sin charm. T ex de 3 små vita byarna: Guajar Fondon, Guajar Faraguit och Guajar Alto, som är värda ett besök. Åk dit och upplev stillheten. Promenera runt och fotografera. Sitt i solen och ta en tapas och studera den spanska kulturen. På Costa Tropical är det ett behagligt tempo och det gör att här trivs man.  Det är endast i Granadaprovinsen som man har fri tapas (en tallrik med något ätbart) när man beställer öl eller vin. Läs mer om Granadas alla städer, byar och sevärdheter på SE&GÖRA, och Platser att Besöka

På sommaren är stränderna fulla av Chiringuitos, barer, där man grillar sardiner på spett över öppen eld. Mycket gott och väldigt spanskt.

Costa Tropical är den södra delen av Granadaprovinsen och består av 20 kommuner/municipios. Kommunerna är förhållandevis ganska små. Allt från Motril på 56.000 invånare till de minsta på några hundra.

De 20 kommunerna i bokstavsordning:

ALBONDON

ALBUÑOL

ALMUÑÉCAR

GUALCHOS

ÍTRABO

JETE

LENTEGÍ

LOS GUAJARES

LÚJAR

MOLVIZAR

MOTRIL

MURTAS

ÓTÍVAR

POLOPOS

RUBITE

SALOBREÑA

SORVILÁN

TORRENUEVA COSTA

TURÓN

VÉLEZ DE BENAUDALLA

När araberna trängdes ut från Granada och Alhambra den 2 januari 1492, så bosatte sig de flesta på sydsluttningen av Sierra Nevada och hela vägen ner till havet. Då hade araber bott i denna delen av Spanien sedan mitten av 700-talet. Alltså mer än 700 år. Det är många generationer och det är lätt att förstå att de kände sig hemma här. I detta område som ligger några km från kusten och kallas La Alpujarra, byggde araberna då de karakteristiska vita husen med platt tak med soltorkad lera, som har gett namnet till de vita byarna Los Pueblos Blancos, som blivit så kända i Andalusien. Man levde på det som fanns att tillgå, fisk från havet, druvor till vin och russin, oliver, mandel och grönsaker.

Hyr en bil och åk upp i bergen och vandra. Nutida turister vill gärna vara aktiva och terrängen inbjuder till fina vandringar. Man kan i stort sett åka upp i bergen och parkera sin bil lite var som helst, under förutsättning att den inte står i vägen eller står på någons privata mark. Vandringsleder, vägar och stigar finns det överallt. Allt som odlas är privat och det är inte tillåtet att plocka frukt eller grönsaker.

Terrängen är mycket omväxlande. Från byar som ligger precis nere vid havet, till byar som ligger högt upp i bergen, nästan på 1000 meters höjd. Vägar som går nära stranden, genom plasttält med grönsaker, till vägar med en hissnande utsikt. Vackert så det förslår.

Här finns underbara landskap som t ex ravinvägen N-323, upp från Salobreña mot Granada. Där har floden Rio Guadalfeo, som kommer med sitt vatten från Sierra Nevada, skapat ravinen under många tusentals år. Det är så att man häpnar. Under vintern ser man snö på Sierra Nevada och man passerar de 2 stora dammarna. Imponerande berg och vacker utsikt.

Golf

På Costa Tropical finns det endast en golfbana och den ligger mellan Salobreña och Motril, och heter Los Moriscos. Mycket vacker bana som ligger fint med utsikt mot Medelhavet och även Sierra Nevada. Läs mer på www.moriscosgolf.com

Skidor

Vattenskidor kan man åka på många ställen utefter kusten, både sommar och vinter, men för alpin skidåkning måste man åka upp till Sierra Nevada. Slalomskidor på förmiddagen och vattenskidor på eftermiddagen kan ju vara något att skryta med.

Se mer på: www.sierranevadaski.com   

Snödjupet finns på: http://sierranevada.es/estacion/en-pista/webcams.aspx

Följ med vad som händer här nere under hela året.

EVENEMANGSKALENDERN finns på www.almunecar.se                  

www.europatropical.net

www.ideal.es

www.granadacosta.info   

www.costadigital.es

www.infocostatropical.com

www.costatropicalnews.com

www.andalucia.org

www.spanienguiden.se

ww.spanienforum.se

www.svenskamagasinet.nu

www.sydkusten.es

www.ensueco.com