SPANIEN

SPANIEN

År 1931 avskaffades monarkin i Spanien och den nya republiken slutade med inbördeskriget 1936-1939 då General Franco, El Gaudillo, tog makten och Spanien blev en fascistisk stat. När Franco dog 1975 efterföljdes han av Juan Carlos I, som införde en demokratisk monarki och var son till Greven av Barcelona och sonson till Alfonso XIII. År 2014 abdikerade Juan Carlos och överlämnade tronen till sin son Rey Felipe VI de Borbón som är gift med Letitzia  av Spanien och de har barnen Leonor de Borbón av Spanien, prinsessa av Asturien och systern Sofia av Spanien.


1986 gick Spanien med i EU och 2002 infördes euro och pesetas upphörde.


www.spanienguiden.se

Spanska flaggan

 

I Spanien bor det ca 46 miljoner invånare och landet är indelat i 15 regioner på den iberiska halvön, samt 2 regioner på ögrupperna Balearerna (Mallorca m fl) och Canarieöarna. Dessutom finns det 2 enklaver i Afrika, som heter Ceuta och Melilla. Varje region har sin egen regering med egen flagga och lagar. Huvudstaden heter Madrid.

Granadas flagga

 

 

I vår provins Granada, bor det ca 900.000 personer och här finns bl a bergskedjan Sierra Nevada (snöberget) och kusten Costa Tropical de Granada, som består av 19 kommuner som finns på: www.costatropical.se.  Granada är huvudstad i provinsen

Andalusiens flagga

 

I vår region som heter Andalucía, bor det ca 8,5 miljoner och som består av 8 provinser: Huelva, Cadiz, Malaga, Granada, Almeria, Jaen,Cordoba och Sevilla. I dessa provinser finns det 771 kommuner. Regionens huvudstad heter Sevilla.

Almuñécars flagga

 

Almuñécars kommun med de 2 städerna Almuñécar och La Herradura har ca 29.407 invånare på en yta av 83 km2 med 26 stränder.

 

Almuñécar återerövrades av de kristna år 1489 och sedan 30-40 år kommer turisterna. Sommartid finns det över 100.000 personer som gillar kusten och värmen.

Spanska kusten

 

Spanska kusten har alltid haft stor betydelse för spaniorerna. Det var ju där som de  flesta angrepp inleddes. Till och med vikingarna drog fram utefter kusterna. Det är ju också dit som alla soldyrkande människor söker sig.

 

Utefter kusten, från franska gränsen och hela vägen till Portugal, finns det fortfarande 58 fungerande fyrar samt ett stort antal, mer eller mindre raserade bevakningsfyrar  från förr. Man signalerade på den tiden med hjälp av eldar och rök till andra fyrar för att varna för piratskepp och överfall.

 

Costa Brava finns mellan franska gränsen och ungefär ner till Barcelona. Där ligger de kända städerna Figueres, Girona och Lloret de Mar.

 

Costa Daurada går från Barcelona ner till Ebre-deltat och där ligger Tarragona, Salou och Cambrils.

 

Costa del Azahar fortsätter ner till Valencia med byarna Alcossebre och Castello de la Plana.

 

Costa de Valencia går ner til udden Cap de la Nau.

 

Costa Blanca med Benidorm, Alicante och Torrevieja går ner till Cabo de Palos.

 

Costa Calida går ner till Cabo de Gata och där ligger Cartagena.

 

Costa de Almeria går fram till gränsen för Granadaprovinsen.

 

Costa Tropical de Granada heter vår kust som är ungefär 80 km lång och här ligger La Rabita, Melicena, Castillo de Baños, Castell de Ferro, Calahonda, Carchuna, Torrenueva, Motril, Salobreña, Almuñécar och La Herradura.

 

Costa del Sol börjar börjar vid Maro och Nerja och passerar Malaga, Torremolinos, Fuengirola, Marbella och Gibraltar och sträcker sig ända bort till Tarifa.

 

Costa de la Luz är den enda kusten som ligger vid Atlanten och gränsar dessutom till Portugal. Där ligger Cadiz och Huelva.

 

SPANSK HISTORIA

Spanien har en mycket intressant historia. Så intressant att man nästan får begränsa sig till ett visst område om man vill forska mer. Det har hänt mycket sedan de första människorna kom från Afrika för många 10.000-tals år sedan och bodde i grottor. Man har funnit målningar i grottorna i Maro som har daterats till ca 43,000 år och Altamiragrottan till 30.000 år. De kallades för iberer.


Fenicierna var det första kända folket som kom till Spanien och de var handelsmän och startade handelsplatser utefter den spanska sydkusten för 3.500 år sedan. I norr kom det Kelter och med det följde den keltiberiska kulturen.


Romarriket bredde ut sig över hela södra Europa och byggde akvedukter och fästningar som man kan se så mycket av, speciellt i Castilla-La Mancha och Castilla y Leon. Castillo är ju spanska för borg, slott eller fästning. De byggde även upp ett vägnät som fungerar fortfarande. ”Alla vägar bär till Rom”. Romarriket upplöstes på slutet av 400 talet.


Judar började att komma till Spanien, som på den tiden hette Hispana. De är ju kända för att vara bra köpmän och startade affärer.


Visigoter, det vill säga goter från norr, har inte tillfört något speciellt. De ansågs som smutsiga eftersom romarna hade sina romerska termalbad. Varma bad. Det var även de som släppte in muslimerna i landet. De hade varit i Tarifa och kollat läget redan året innan.


Muslimerna trängde ju alltså in i Gibraltar år 711 på våren, och spred sig över landet, men redan år 722 stoppades de av kung Pelayo I av Asturien, i norra Spanien. De stoppades definitivt vid Pyrenéerna. Då började La Reconquista/återtagandet. Därefter krigades det mellan muslimer och kristna fram till år 1492. Cordoba föll år 1236, efter att ha varit ett av europas största kulturcentrum mellan 929-1031, allt sedan muslimerna ockuperade staden år 716. Efter återtagandet av ockuperade områden och Ronda 1482 så fanns bara det stora muslimska kungariket Granada kvar. Alhambra byggdes 1238, bara 2 år efter att de lämnat Cordoba och Califatet.


Fästningen Sohail i Fuengirola erövrades 7 augusti 1485.


Malaga erövrades år 1487 efter 3 månaders belägring av fästningen Gibralfaro (fyren på klippan) som byggdes år 929 av Abd al-Rahman III.


Almuñécar och Salobreña befriades 1489


Sista fästet Alhambra och Granada föll 2 januari 1492 och i och med det så kan man säga att Spanien, eller Kastilien som det hette då, blev ett enat land. Kusinerna Ferdnando II av Aragonien och Isabel I av Kastilien, gifte sig 19 oktober 1469 och titulerade sig som Los Reyes Católicos. De försåg Cristofer Columbus från Genua i Italien (och som egentligen hette Cristoforo Colombo) med 3 skepp, Santa Maria, Pinta och Niña, så att han kunde segla iväg till Amerika den 3 augusti 1492. En händelse som förändrade Spanien och övriga världen. Spanska conquistadorer härjade ju i Sydamerika under många år och fick med sig en massa guld och på så sätt blev Spanien en stormakt och ett rikt land. Nu är det andra tider. Guldet försvann i inbördeskriget 36-39 och arbetslösheten är stor. Spanien är egentligen ett rikt land. Inte på pengar, på grund av all korruption, men på slott, konstskatter och sina möjligheter som turistland. Sedan 70-talet är Spanien det mest populära besöksmålet för oss turister.


Allt krigande var inte slut efter 1492. Till exempel fanns muslimernas uppror i Andalusien på slutet av 1500-talet till början av 1600-talet. De hade fått bosätta sig på sydsluttningen av Sierra Nevada och skulle bli spanjorer. De försökta att återta Granada, men lyckades inte, utan blev utskeppade till Afrika.


På olika platser och olika tider har det bland annat funnits: Fenicier, Carthager, Greker, Visigoter, Romare, Judar, Araber och till och med vikingar. Baskerna var ett eget folk.


Det fina klimatet, bördiga marker och den fina kusten inbjöd till ständiga attacker av turkiska pirater (vars huvud man kan se i Almuñécars flagga) så kungen Carlos III på 1700-talet såg till att hela kusten fick vakttorn (Atalayas) och försvarsanläggningar. Frankrike och England har krigat mot Spanien och Almuñécar. Resultatet blev att ett av tornen rasade på vår fästning Castillo de San Miguel i början av 1800-talet.


Gibraltar blev Engelskt vid freden i Utrecht 1713, på grund av tronföljdskriget.


År 1931 avskaffades monarkin i Spanien och den nya republiken slutade med inbördeskriget 1936-1939 då General Franco, El Gaudillo, tog makten och Spanien blev en fascistisk stat. När Franco dog 1975 efterföljdes han av Juan Carlos I, som införde en demokratisk monarki och var son till Greven av Barcelona och sonson till Alfonso XIII. År 2014 abdikerade Juan Carlos och överlämnade tronen till sin son Rey Felipe VI de Borbón.


Almuñécar har ockuperats på ett fredligt sätt av turister sedan 70-talet.


Läs mer om Spaniens historia på https://sv.wikipedia.org/wiki/Spaniens_historia