ATT KOMMA HIT

ATT KOMMA HIT

Lättaste sättet att komma ner till ett behagligt liv i Almuñécar är att följa med på en gruppresa med en resebyrå. Det finns väldigt många resebyråer som erbjuder resor med reseledare, flygbiljett och program och som gör att man inte behöver fundera på transfer och annat. Man är aldrig ensam, man får nya vänner och man känner sig trygg. ”Obekanta är vänner, som man ännu inte känner”.


Första turistbussarna från Sverige var Medelhavsexpressen med Anders och Hillevie Flamander och Bengts Resetjänst med Bengt och Anita Johansson som kom redan i december 1994. 10 år senare kunde det vara 25 bussar under vinterhalvåret från Norge, Sverige och Finland. Väldigt populärt. Och intressant! Att åka buss tar 4-5-6 dagar, beroende av vilken väg man tar och då får man också se en stor del av Europa. De flesta bussar kör bara på dagarna och har härliga hotellövernattningar under resan, i Tyskland, i Frankrike och i Spanien. Dagsetapperna är inte speciellt jobbiga, för det är raster för lunch och kaffe med jämna mellanrum. En resväg gick ofta över Hamburg, Köln, Paris, Bordeaux, Biscayabukten, Burgos, Madrid, olivträden i Jaen, Granada och Sierra Nevada, och en annan resväg tillbaka gick över Almeria, Alicante, Barcelona, Pyrenéerna, Lyon, Frankfurt, de kraftiga kasselbackarna och Hannover. På så vis får man sig en rundtur genom hela Europa och dessutom tycker inte alla om att flyga.


Men, efterhand som lågprisflyget startade valde resenärerna att spara in resedagar, och få ett lägre pris. En bussresa var ändå en resa i sig själv. Numera går resan till närmaste flygplats, man sätter sig i en fåtölj och kliver av i Malaga. Enkelt och snabbt.


När man varit i Almuñécar en gång och blivit känd, så kan man enkelt ordna flygbiljett och transfer helt själv. Hotell eller lägenhet finns det gott om. Många gör så att de hittar en billig flygbiljett och kommer till Malaga mitt i natten och får en dyr taxiresa eftersom bussarna inte går då. Se på kostnaden på HELA resan, från att du stänger dörren hemma till att du kommer till hotellet, eller lägenheten i Almuñécar.


Sök dig fram bland några av de reseföretag som kommer hit och välj det som passar dig bäst: Datum, hotell och priser, samt flyg eller buss. Välj flygplats och flygtider. Alla flygbolag flyger inte från samtliga flygplatser. Pröva andra datum för att se om det skiljer i pris. Var ute i god tid, eftersom det då finns mer att välja på. Det kan löna sig att åka någon dag innan och ta en extra natt på ett hotell. Eller ta ett flyg till Madrid och transferbussen till Almuñécar, som tar 6½ timme.


Om man känner obehag av att flyga så finns det flera alternativ. Tåg, enkelt och bekvämt, kan man se på www.bahn.de. Då kan man välja på sovvagn, eller stanna på en station, sova över och fortsätta dagen efter. Då kan man välja att åka till Madrid, Malaga eller Granada, och sedan ta transferbuss till Almuñécar. Jämför priser.


När du bestämt dig för att resa, så kontrollera när det är dags att förnya ditt pass, EU-kortet, bankkort, körkort etc, så att det inte uppstår några problem. Det är svårt att få nytt pass eller kort när man är utomlands.


Kommer man inte alltför sent till Malaga (AGP), så tar man flygbussen till Centro (betala på bussen) eller tåget till centrum (förköp biljett), station Maria Zambrano, och därefter expressbussen ”ALSA” till Almuñecar. Biljett köper man innan påstigningen, inne i biljettlucka märkt: ALSA, och får då en biljett med avgångstid och gate. Ha alltid full kontroll på väskorna. Kommer man lite senare så kan man ta bussen till Nerja och därifrån taxi till Almuñecar. Se tidtabell för bussar på www.alsa.es. Det finns även direktbuss.


Om man vill åka taxi från flygplatsen, så är det alltid billigare att beställa en taxi från Almuñécar, som kommer och hämtar. Tar man en taxi från Malaga, så blir det mycket dyrare.

 

När du beställer så uppge alltid ditt namn, antal personer, mobiltelefonnr, varifrån du vill åka och vart du skall, samt datum, flightnummer, ankomsttid (eller avresetid).

 

Taxi finns på www.hitta.almunecar.se.

Behöver du hjälp med att beställa, så maila till: almunecar.bosse@gmail.com

 

Man kan hyra bil i Almuñécar och få den på flygplatsen i Malaga. Fördelen är att man kan lämna den efter några dagar och hyra igen någon dag innan hemresan och lämna på flygplatsen.

 

AUTO BAHIA har gått ihop med andra företag och blivit större. Nu heter de dessutom BAHIA SEXI, efter det gamla namnet på Almuñécar. Det är bara att skicka ett mail till: rentacar@autosbahia.com och uppge sitt önskemål. Engelska går fint!! Då får ni ett svar och prisuppgift.


Vid ankomsthallen står en person med ert namn på en skylt. Kör mot Granada, Motril och Almeria (i tur och ordning). Sväng av på salida 305. Håll hastigheten. Det finns fartkameror lite här och där. BAHIA SEXI finns vid affären Dia, på C/Larache vid marknadsplatsen. Tel +0034 958630 708 - +0034 958631299


Vill man åka buss hela vägen från Norge eller Sverige ner till Almuñécar i egen regi, så sök på www.eurolines.se, som har ett expressnät i hela europa. Det tar knappt 2 dygn från Malmö till Madrid, därefter tar man expressbuss ALSA till Almuñécar ELLER tåg till Malaga www.renfe.com/viajeros och därefter buss www.alsa.es till Almuñecar. Man kan åka när helst det passar. Kan vara jobbigt.


Man kan även köra bil och ta resan som en semesterresa. Fina vägar och bra skyltat. Från Malmö till Almuñécar är det ca 320 mil beroende på vilken väg man tar. Färjorna Helsingborg-Helsingör och Rödby-Puttgarden behöver man inte förboka och det är lättast att betala med betalkort. Bron mellan Malmö och Köpenhamn är dyr. Pröva nattfärjan till Köln och fortsätt utvilad. Lägg upp resvägen med hjälp av www.viamichelin.com eller www.maps.google.se.


Trafikreglerna är ganska lika i hela Europa. Man kan välja betalvägar eller betalfria vägar. Räkna med 3-4-5 dagar, då trafiken kan vara ganska tät och det lätt uppstår köer. Det är mycket viktigt att göra upp en kör-plan innan, så att man hittar dit man skall. Använd GPS som karta. GPS som varnar för radarkontroller är förbjudna i Spanien.


Fördelen med att ha egen bil är att man inte behöver hyra bil på plats om man vill åka på utflykter. Man kan dessutom passa på att göra lite avstickare på ner och uppväg. (när man ändå är i närheten). Det kan vara kul att få se t ex Andorra, Venedig, Paris, Berlin osv. Bilen får inte vara utomlands mer än max 6 månader, därefter skall den registreras om till spanska skyltar.


Bensinen och diesel är något billigare i Spanien än hemma. I Almuñécar finns 2 st bensinstationer, Repsol och BP. I La Herradura finns ett tankställe som ligger vid trafikljuset. Bensin heter Gasolina, Diesel heter Gasoil eller Diesel, bensinstation heter Gasolinera.


Sahara-dammet lägger sig som ett damm på bilarna och lättaste sättet att få bort det är att åka till en bensinstation och ta högtryck och blåsa över.


Vill du ha tips om körvägar så maila till: almunecar.bosse@gmail.com


Mycket mer information finns på Facebook: Almuñécar vänner. Där kan man också ställa frågor.

FÖR MER INFORMATION, SKICKA ETT EMAIL TILL OSS: