KULTUR

KULTUR

Kultur är ett ord som diskuteras ofta idag. Alla länder och områden har sina egna kulturer, vilket kan variera väldigt mycket. Ordet kultur kommer från latin och betyder egentligen Odling eller Förfining, eller kanske Bildning. I stort sett handlar det om hur man lever i sitt område. Hur man odlar sitt intresse. Vad man sysslar med.


Med tanke på alla de olika epokerna i Spanien med iberiskt, feniciskt, romerskt, gotiskt och arabiskt styre och även judiska och grekiska influenser så lever spanjorerna ett behagligt liv. Man tar det mesta med ro.


I norra Europa vill man ha reda på vad som sker nästa månad, så att man kan anteckna i sin lilla almanacka, medan spanjorerna undrar mer vad man skall göra just nu, i kväll. Till exempel står det på filmaffischerna inget datum, utan ordet HOY, vilket betyder IDAG.

 

Spansk kultur är så MYCKET. Levnadsstil, mat, evenemang, familjesammanhållning, fiestas och festivaler, och mycket annat. Spanjorerna har högt förtroende för Guardia Civil, kungen och är stolta över sitt land. Spanien är ett bra land.


Levnadsåldern är bland de högsta i världen och vi turister har mycket att lära. Trappa ner, ta dagen som den kommer, slappna av. Sitta på en bar med goda vänner. Känna samhörighet. Njuta av solen och värmen. Göra som spanjorerna, promenera för promenadens skull. Inte för att komma någonstans. Vi nordbor har mycket att lära av den spanska kulturen.

 

På söndagarna skall hela familjen ut på promenad. Gärna lite uppklädda och så går man i bredd, så där lite sakta, och då får stressade turister försöka att klämma sig förbi. Vi turister är ju alltid på väg någonstans till skillnad mot spanjorerna som har promenaden som sitt mål. Här i Almuñécar håller man till höger, även när man går, när man möter någon på trottoarerna.

 

Det hörs när det är spanjorer i närheten, och ofta kan man stanna mitt på trottoaren för att diskutera något. Och alla pratar samtidigt för de har ju så mycket att säga. När spanjorerna diskuterar så hörs det ganska tydligt. När alla pratar samtidigt och alla höjer rösten, så betyder det inte alls att man är arg eller så. Man vill bara delta med sin åsikt i samtalet. Tala om vad man anser. Helst stannar man bara, oavsett var man än är, och diskuterar. Man kan till och med stanna bilen mitt på gatan för att säga något till en kompis en kort stund, men då MÅSTE varningsblinkersen var på.


Det finns så mycket att se och det finns så mycket att göra, så tiden går väldigt fort i Almuñécar. ”Först är det morgon, sedan är det kväll”. Och på kvällarna lever spanjorerna upp. Då går hela familjen med barn och abuelos (far- och morföräldrar) ut för att äta sen middag, eller att gå på något evenemang. Att söka jobb som barnvakt anses vara omöjligt. Barnen är med på allt.

 

Mat och dryck är viktigt. Mustiga grytor, paella, gazpacho och fisk i alla dess former, samt ett glas vin hör till livets höjdpukter.

 

I den spanska kulturen är familjen och släkten det viktigaste. Därefter kommer grannskapet och kvarteret, och därefter kommunen. Staten är långt borta. Mycket kan verka komplicerat, men fungerar om man gör så som man skall göra. Spanjorerna är mycket stolta över sin flagga och naturligtvis över Andalusiens flagga.


TJURFÄKTNING

Vad är mer spansk kultur än tjurfäktning? Man får tycka vad man vill. Det är i alla fall en gammal tradition. Klicka på länkarna:


www.svenskamagasinet.nu/article.2434.html


www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=nTJPenWDGPM


www.youtube.com/watch?v=agDZMWH8oS8 

När det gäller evenemang så annonserar varje arrangör sina egna aktiviteter genom flyers på parkerade bilars vindrutetorkare, eller att klistra likadana affischer i en lång rad så att de täcker en hel vägg. Kommunens kulturevenemang finns på www.almunecar.es under Agenda Cultural. En samlad information om de flesta evenemang finns på www.news.almunecar.se 

 

FLAMENCO

Varifrån flamencon kommer vet man inte riktigt bestämt, troligtvis från medelhavets kuster, men den betraktas som spansk i alla fall. Det finns olika stilar, bland annat sevillano, fandango, soleares och det finns tre delar: dansen – el bailé, sången - el cante och el toqué – musiken (framför allt gitarr, trummor på låda/cajón och handklapp). Var för sig, eller allt tillsammans.


Flamenco är det spanska namnet för fågeln flamingo, därför att de dansande påminner om flamingos.


Aktuella kulturevenemang finns på  www.news.almunecar.se


Venta Luciano

 

Det stora flamencostället i Almuñécar heter Venta Luciano och ligger 3 km norr om centrum, på gamla granadavägen upp mot Jete och Otivar. Lättast är att ringa och boka plats samt boka en taxi. Titta gärna  på www.ventaluciano.com. Där får man först äta sig mätt och även dricka så mycket man vill. Sedan blir det uppträdande av riktiga proffs. Det blir en eftermiddag som man inte glömmer så lätt

 

Restaurante El Tesorillo


Nere på Playa El Tesorillo i Velilla erbjuder Rafa med personal flamenco flera gånger i veckan med gitarristen Ricardo de la Juana och dansare. Man bör boka bord på tel: 664 38 67 06

La Ventura 


 

Vill man lyssna på genuin spansk flamencodans och musik, så är det La Ventura som gäller. Där spelar Ricardo de la Juana, med sina kompisar på torsdagskvällar och söndagskvällar, och ibland kommer det även upp någon från publiken och både sjunger och spelar med. Man bör beställa bord om man skall äta. La Ventura ligger på Calle Alta del Mar 18.

Restaurante La Corrala


 

På Calle Antigua 11, nära Plaza de la Constitución, dansar Susy Martin till musik av José Heredia och Manolo Riuz. Litet trevligt ställe och man bör boka bord på

tel: 666 039 395.

Casa de la  Cultura


Och så är det naturligtvis flamenco på Casa de la Cultura vid många tillfällen. Under sommaren flyttas all verksamhet utomhus till Parque El Majuelo under sköna sommarkvällar.


Program finns på www.news.almunecar.se, eller på turistinformationerna.