LEVA OCH BO
INTERNET SERVICES
BUSINESS BOOKS & WORKSHOPS
FASTIGHETER
Eurotropical.net

LEVA OCH BO

Vi hoppas att denna hemsida skall göra dig lite nyfiken på att komma hit och hemsidan skall på intet sätt vara en komplett katalog över allt som händer och sker, och vad som finns i Almuñécar, utan skall bara vara till lite hjälp för dig som funderar på att också vilja komma ner till den spanska sydkusten och tillbringa vintern på ett mer behagligt sätt, än vad man gör hemma i norden. Här skrapar vi inga bilrutor. Här finns ingen snö, ingen frost och inga halkolyckor. Aldrig minusgrader och varje dag kan vi gå ut och promenera.

Hemma i norden måste man ha ljusterapi på vintern. Den får vi gratis!! Vi utsätter oss inte heller för riskerna att ramla omkull i snön och bryta armar och ben.

 

Vi tror att du har hört talas om den lilla fina staden Almuñécar på ett eller annat sätt och vi vill därför ge dig lite information. Ge dig sådant som du kan ha nytta av! Göra dig lite nyfiken! Få dig att komma hit. Vi trivs här och det kan du också göra.

 

Här nere lever vi alla ett sundare och hälsosammare liv. Vi har ett större socialt umgänge, vi är utomhus mycket mer än hemma, är mer aktiva och mår mycket bättre. Promenerar mycket och har det bra. Det finns inga måsten. Här finns mycket att göra och mycket att se, om man vill. För att vara en sådan liten kommun så är kulturutbudet enormt stort.

 

Vi har det bra helt enkelt. Vi trivs. Allt låter kanske väldigt positivt, men det finns dock inte någon vädergaranti för att det alltid skall vara soligt och varmt här, så även om det är dåligt ibland, så kan man trösta sig med att det är ännu sämre uppe i skandinavien. Många bor här, år efter år, för här är det lätt att leva och enkelt att hyra lägenhet.

 

Vi äter medelhavsmaten med sina oliver och olivolja, vitlök, fisk, färska frukter och grönsaker och det gör att vi förlänger livet. Här är chansen stor att man blir gammal, bara man inte avlider tidigare. D-vitamin får vi automatiskt från solen.

 

Vi vill förmedla vad vi lärt av egna och andras erfarenheter och vad andra har berättat och upplevt, och som vi tror kan vara intressant för dig att veta. Det finns dessutom så mycket information som susar runt ute i cyberrymden och det är ju synd om du missar något. Läs igenom alla sidor och klicka på alla www-adresser du hittar, och sök dig vidare. Det finns så mycket. Klicka dig fram, planera och njut.

 

Vi vill också passa på att ge lite goda råd till dig som vill komma hit. Helt enkelt göra dig lite mer förberedd, så att du känner dig välkommen när du kommer. Har du frågor som det inte finns svar på, på denna hemsida, så maila gärna din fråga till:

almunecar.se@gmail.com

Hur länge kan man vara turist? Vad är det för skillnad på att vara turist och resident?

 

Stannar man mindre än 6 månader i Almuñécar så är man turist och stannar man mer än 6 månader så måste man skriva sig i Spanien, bli resident och betala skatt. Enklast är att stanna max 6 månader. Då behöver man inte göra någonting. Man måste dock ha med sitt pass och sitt EU-kort, som används vid sjukdom och olyckshändelse. Vill man kan man ha en extra försäkring.

 

Om man bestämmer sig för att komma tillbaka, år efter år, oavsett vistelselängd, så bör man skriva in sig i kommunen, så kallad EMPADRONAMIENTO, för att då får kommunen hjälp av staten med att anställa fler personer inom kommunens tjänst. Ju fler inskrivna, ju mer service till de boende, det vill säga alla som befinner sig i Almuñécars kommun. Det innebär inga förpliktelser. Man får dessutom rösta i kommunalvalet.

 

Man bör också skriva in sig hos Honorärkonsuln i Granada, som kan hjälpa turister om något skulle hända. Konsuln heter Christina Lindemark, har tel: +34 958 500 487, pratar svenska och tar emot mail på granada@consuladosuecia.com

 

Stannar man längre tid än 6 månader, så måste man skriva sig här nere. Då blir man resident med allt vad det innebär. Lite omständigt men fungerar bra. Skaffa adress, göra en flyttanmälan från hemlandet, skriva in sig i kommunen, skaffa ett NIE-nummer / Numero de Identidad de Extranjero, deklarera och betala skatt. Sedan kan man begära SINK-skatt (varierar på grund av olika avtal mellan olika länder) men då får man inte äga en vinterbostad i Sverige, eller ha anhörig i hemlandet.

 

Köper man ett hus eller lägenhet måste man skaffa NIE-nummer och ett bankkonto. Man måste inte vara resident. Man kan alltså vara turist och äga en fastighet.

 

Men varför åker man till Almuñécar? Eller rättare sagt, varför reser man över huvud taget?

Jo, när man reser, så gör man det av två anledningar. Antingen åker man ifrån någonting. Man vill bort FRÅN snö och kyla. Det finns en massa andra anledningar också. Trötthet, miljöombyte, privata orsaker m m, eller så åker man TILL något, för att man vill se nya platser, uppleva nya saker, koppla av, sola, bada och mycket annat.

 

Oftast blir det en kombination av bägge anledningar.

Men varför reser man då till just Almuñécar? Eller kanske riktigare, varför kommer man tillbaka till Almuñécar år efter år. De flesta som återkommer hit och bor kortare eller längre tid, förklarar det med att de rest så mycket och sett så mycket, så man blir lite mätt på att packa upp och packa ner och flyga fram och tillbaka till nya flygplatser och till nya och okända platser. Dessutom är Almuñécar en mycket genuin liten spansk stad. En stad man trivs i.

 

Här i Almuñécar känner man sig trygg. Polisbilar patrullerar många gånger om dagen. Att känna trygghet är viktigt. Man vill ha lite stabilitet och många har därför funnit en bra plats att tillbringa vintrarna på. Det känns bra att vara här. Man lever ett hälsosamt liv. Ute varje dag. Mycket frukt och grönsaker. Vi har ett rikt socialt och kulturellt liv.

 

Visst är det varmare i Thailand, men solen värmer gott här också. Det är mycket lättare att ta sig hit. Allting är lättare. Vi är ju i ett eu-land. Vi är ju på fastlandet. Spaniorerna är hyggliga och hjälpsamma. Allt känns bra. Här är ett behagligt klimat året runt. Här har aldrig varit minusgrader och på sommaren är det inte alltför hett.

 

Här använder turister det europeiska sjukförsäkringskortet (blå EU-kortet), som man visar upp vid besök på vårdinrättning, tillsammans med sitt pass. Har man inget så får man ett via

 

 

Beställ i god tid innan avresan. Har du med ditt kort på resan så har du fri AKUTVÅRD (men inte för någon sjukdom som du har sedan tidigare). Kontrollera också med din hemförsäkring vad som ingår. Sjukvården fungerar mycket bra !!!

 

Här kan vi, om vi helt plötsligt känner för att åka hem, promenera upp till busstationen och ta en buss till Madrid och hem med Eurolines bussar. Eller ta en taxi till Malaga flygplats och ta ett flyg som går norrut. Eller lifta hem, eller cykla. Det känns som att vi är hemma. Till exempel pendlade Monica mellan Almuñécar och sitt jobb i Stockholm i flera år. Det finns inga svårigheter. Skillnaden är att det tar några timmar längre. Vi har ju fast mark under fötterna. Vi är ju i det stora europa-landet. Vårt fosterland har bara blivit större.

 

Vi lyssnar på svensk radio, www.superstart.se, tittar på svenskt TV på datorn, www.svtplay.se, pratar med släkt och vänner via Skype. Skriver brev genom internet och mail. Håller också kontakt

 

Läser svenska tidningar, eftersänder posten, sköter räkningar via internet.

Vi har också god hjälp av www.omvandla.nu

 

”Vi har det precis som hemma”. –Fast vi har sommar, när det är vinter i norden. Sommar året runt faktiskt. Vi gör som flyttfåglarna. Vi är där värmen är. Det är lite lättare att leva så här.

 

Kommer man som ny hit, så finns det många som man kan fråga till råds. Har du ingen att fråga, så maila din fråga till: almunecar.se@gmail.com, så skall vi se till att du får ett svar.

 

Behöver man hjälp med översättning eller tolk, juridisk eller ekonomisk rådgivning, försäkringsfrågor, fastighetsfrågor mm, så prata med Lena Högberg på Coendu. Lena kan det mesta om den spanska byråkratin samt skattefrågor. Läs mer på: www.coendu.com

 

Gäller det något med internet, datorer eller telefon, så prata med Nicholas och Louisa på Zen II Net på C/Alta del Mar 14, tel: 958 63 91 22. Har man problem med sin dator, så lämna in den till Nicholas, PC-doktorn, för reparation.Läs mer på: www.zen2net.com

 

Gäller det bankärenden, pengar och transaktioner, så är det är lämpligt att prata med Jenny Högberg (syster till Lena) på Solbank. Ligger vid den nya rondellen på Avenida Juan Carlos.

 

Gäller det att bara prata lite svenska, så finns här några mycket populära samlingsställen:

 

 

 

SANDRA. Bar Granos de Café på Plaza de los Higuitos / Fikontorget. Här finns Sandra och här träffas också de flesta för socialt umgänge på hennes café. Räkmackorna är ena riktiga höjdare.

 

SABINA. Paseo de San Cristobal 11. Här samlas vi som älskar nyfångad färsk fisk, vilket är Sabinas specialité. Trevlig restaurang med WIFI. Ring och boka bord

på tel: 629 88 26 96.

 

STRAND. Anna-Karins lilla fina restaurang ligger på Paseo de Velilla 7 och är känd för sin goda mat. Här finns svenska tidningar mm. Beställ bord på tel: 958 63 30 98.

 

Sverige har ju sin www.hitta.se. Här heter den www.hitta.almunecar.se och du kan hitta bra telefonnummer och gatuadresser.

 

Det finns även ett stort utbud av barer och restauranger med flamenco, både musik och dans. Konserter och utställningar finns på Casa de la Cultura. Se särskilt kulturprogram på turistinformationen på Avenida de Europa. Alla evenemang finns på: www.news.almunecar.se

 

Svenska, danska och norska gratistidningar finns det gott om. De ligger på samlingsplatserna, turistinformationerna, barer och olika butiker. Kolla på

 

 

Det finns även ett flertal engelska, tyska och spanska tidningar som är helt gratis.

 

Det finns många affärer, både stora och små. Dessa har ett varierat utbud så det är bara att gå runt och känna in sig där det passar bäst. Alla affärer har inte samma utbud.

 

För dig som söker ett förstklassigt mode av yppersta kvalitet för damer i alla åldrar, gör gärna ett besök på UNADEDOS, som ligger mitt i gamla stan, mellan Plaza Rosa och Apelsintorget. Klicka här för att få mer information.

 

Större affärer har öppet på siestan och är stängda på söndagarna. De mindre butikerna har oftast siesta. Maten har i regel lägre priser än i Sverige. Vinet är mycket billigare. Frukt och grönsaker är mycket fräschare. Saluhallen/Mercado Municipal har öppet måndag till lördag mellan 10.00 och 14.00. Utanför saluhallen kan man köpa blommor och kryddor. Siestan är ungefär mellan 14.00 och 17.00. Förmiddagen blir alltså mellan 10.00 och 14.00 och eftermiddagen mellan 17.00 och 20.00.

 

Till din hjälp finns även:

 

Aktuella resor och utflykter på: www.resa.almunecar.se

Hyra hus eller lägenhet finns på www.hyra.almunecar.se

Hitta telefonnummer och adresser finns på www.hitta.almunecar.se

Se en del av allt som skett sedan 2011 på www.bildarkiv.almunecar.se

Köp och säljannonser finns på www.buy-sell.almunecar.se

Uppdaterad evenemangslista finns på www.news.almunecar.se

 

Läs igenom alla länkar och lägg dem gärna som Favorit i din dator, så kan du snabbt och lätt få tag på sådant som kan vara angeläget för dig att veta om, innan du kommer ner hit. Du får också användning för hemsidorna när du är här, oavsett om du stannar någon, eller några månader på vinterhalvåret. För det är ju på vinterhalvåret som vi åker hit, så slipper vi snö, frost och halka. Dessutom har vi det väldigt bra här nere. Vi har ett behagligt liv. Det kan du också få!

 

 

 

Om problem skulle uppstå så finns det hjälp att få på konsulaten:

 

Svenska Honorärkonsuln i Granada, Christina Lindemark har tel: +34 958 500 487 och e-mail: granada@consuladosuecia.com

 

Finska konsulatet har tel: +34 952 21 24 35

Norska konsulatet har tel: +34 952 66 79 55

Svenska konsulatet har tel: +34 952 60 43 83

Danska konsulatet har tel: +34 952 21 17 97

Isländska konsulatet har tel: + 34 952 66 12 00

 

Ambassaderna finns också till vår hjälp

 

Danska Ambassaden – Embajada de Denemarca

Webb: www.spanien.um.dk/da/om-os/kontakt

 

Finska Ambassaden - Embajada de Finlandia

Webb: www.finlandia.es

 

Norska Ambassaden - Embajada de Noruega

Webb: www.norgeispania.es

 

Svenska Ambassaden – Embajada de Suecia

Webb: www.swedenabroad.com/sv-SE/Ambassader/Madrid

 

Glöm aldrig detta:

När du är ute och går, så ha aldrig mer pengar på dig än du har råd att bli av med.

Håll dig också uppdaterad hela året med allt som händer här nere genom att titta på www.svenskamagasinet.nu

www.sydkusten.es eller

www.europatropical.net och även på

www.spanienguiden.se