Hyra lägenhet

 

LEVA I LÄGENHET / HUS

 

När du kommer på besök till Almuñécar, så finns flera möjligheter att vistas: på hotell, lägenhet eller hus, eller till och med att bo med husvagn eller husbil på camping. Om du bestämmer dig för att stanna en längre tid (max 6 månader som turist) så finns det många fastighetsmäklare som kan erbjuda ett stort urval av både lägenheter och hus. Många bestämmer sig också för att köpa en fastighet, inte bara en lägenhet/apartamento eller hus/casa utan även ett hus med trädgård och tomtmark, så kallad Cortijo.

 

Att köpa en egendom är inte alltid så lätt, därför är det extra viktigt att det är ordning på papper och handlingar. Det är viktigt att se till att det inte finns gamla räkningar och att fastigheten är betald. Man bör göra en fastighetsaffär tillsammans med mäklare eller advokat. När det gäller reparationer eller ombyggnad så är det viktigt att anlita väl etablerade företag.

 

För att få köpa en fastighet, bil eller liknande som man skall betala skatt för, så måste man ha ett NIE-nummer. Numero de Identitad de Extranjeros, som man kan få hos Policia Nacional i Motril

 

Men att hyra en lägenhet eller hus är väldigt enkelt. Det finns mycket tomma lägenheter på vintern. Många vill sköta sig själva med att handla sin mat, laga till den, äta, diska och städa. Man har alltså valmöjlighet att göra som man vill. -Och det finns mycket affärer att välja på, allt från stora till små. Priserna är lägre. Restauranger, barer och caféer finns det gott om. Stadsbussarna går ofta och befolkningen är positiv och de är hjälpsamma.

 

Alla lägenheter har kök/cocina, vardagsrum/salón, toalett/aseo, balkong/balcón samt sovrum/dormitorio. Storleken på en lägenhet bestäms av antal sovrum. De allra flesta är fullutrustade med lakan, handdukar och köksutrustning. Det vill säga, allt som behövs.

 

Viktigt är att fråga vad som ingår: El, vatten, gas, WIFI, parkering etc.

 

Hushållssopor får inte kastas före kl 20.00 på kvällen och skall då läggas i de kärl som portvakten/portero ställer fram. Sopbilen hämtar soporna på natten. Källsortering sker hela dygnet i olika konteiner: GRÖNA för allt glas, GULA för förpackningar (plåt, plast, kartong), BLÅ för tidningar och papper. Konteiner med text ACEITO är till för matoljeflaskor av plast. Konteiner med text ROPAS och ZAPATOS är till för begagnade kläder och skor. Större sopor, till exempel möbler och liknande får ställas ut efter kl 20.00 endast på torsdagar. Alla byggnader med lägenheter har en vaktmästare som man kan få hjälp av vid behov.

 

När man hyr är det viktigt att få bekräftelse via mail och att även få ett hyreskontrakt. De flesta uthyrare ordnar transfer från/till flygplats.

 

Saker man inte behöver, eller vill ha, kan finnas på www.buy-sell.almunecar.se.

 

För att se vilka som hyr ut och även säljer så finns aktuell förteckning på www.hyra.almunecar.se