Hälsa

HÄLSA

Spanien är ett hälsosamt land att leva i. Av 19 europeiska länder hamnar Spanien på första plats tack vare sin levnadsstil med sund mat, ett rikt socialt liv och utevistelse med bland annat promenader. Man mäter levnadsålder, innan man blir sjuk, och då har spanjorerna högsta siffran på 70,9 år. Även den högsta levnadsåldern vinner spanjorerna med 81,4 år. Det är viktigt att vila på maten så efter lunchen vid 2-tiden blir det oftast siesta med en stunds vila och sömn. 15-20 minuter räcker gott.

 

Att leva vintertid i södra Spanien innebär ett behagligt liv utan frost, snö och kyla. Vi får nya vänner, tid att umgås, är aktiva, äter och dricker gott. Medelhavsmaten är känd för sin olivolja, oliver, vitlök, frukt, grönsaker, fisk, kött från djur som går ute hela året, bönor, ärter, linser, nötter och frön, fullkorn, get och fårost, yoghurt och gärna ett glas rödvin per dag. En vitlöksklyfta om dagen förhindrar förkylning.

 

Följer man medelhavsdieten så väljer man fisk och fågel istället för rött kött. Undviker fläskkött till fördel för får och lamm. Hellre grillad mat än stekt. Tar olivolja iställer för margarin, ersätter socker med honung, patata pobre istället för pommes frites t ex. Hellre den lilla manuella butiken före det stora varuhuset. Sträva efter så äkta varor som möjligt. Ju närmare odlaren desto bättre. Färsk fisk istället för fryst och på så sätt gynna fiskeflottan i Motril.

Viktigt också att läsa innehållsdeklarationen på baksidan av förpackningen om man köper färdigförpackad mat. Livsmedelstillverkarna tar inte alltid sitt fulla ansvar för att tillgodose behovet av sund och nyttig mat. Det finns mycket litteratur som varnar för alla konstgjorda ingredienser som inte bör finnas i mat. Man bör undvika alla produkter med E-nummer till exempel.

 

Det finns mycket kokböcker och recept. Spanjorerna lagar maten från grunden med färska råvaror och gör mycket mustiga grytor och de gillar inte halvfabrikat. Nationalrätten är Paella med ris, saffran och kyckling, kött, räkor, musslor, bläckfisk och grönsaker. Väldigt vanligt är en blandning av färska grönsaker som mixas till en soppa och som heter Gazpacho. Både billigt och kolossalt nyttigt. Ätes kall eller varm.

 

Vid kalas och andra festliga tillfällen möts släkt och vänner ute på restaurang. Den sociala gemenskapen är viktig och man träffas ofta. Då är alla med, äldsten ner till yngsta barnet. Här lämnar man inte barnen till någon barnvakt. Alla är uppklädda, och stolta. Man lever ett traditionellt familjeliv.

 

Almuñécar har 320 soldagar om året och vi får den viktiga D-vitaminen varje dag. Och det behagliga ljuset som vi pensionärer så väl behöver, är gratis. Här köper vi inte vitaminpreparat och behöver inte heller någon solterapi.

Spanjorerna promenerar mycket, gärna tillsamman i små grupper. Då kombinerar man motion och social gemenskap. Gymnastikredskap finns på flera platser utefter strandpromenaden. Man kan sitta på en parkbänk och läsa en bok eller tidning, eller bara sitta och ta det lugnt. Det viktigaste är att inte sitta still inomhus. Boule är väldigt populärt bland pensionärer.

Färska och nyskördade frukter och grönsaker har vi tillgång till hela året. Skördetiden varierar, så hela året har vi färska produkter av något slag. Transporterna är inte så långa och det mesta är lokalt odlat. När det gäller bananer så väljer vi hellre Platanos från Kanarieöarna istället för Bananas från Sydamerika. Det finns många spännande frukter. Chirimoyan odlas bara i denna delen av europa, från La Herradura via Almuñécar, Salobreña till Motril. Här finns även nisbola, guayaba, almuñécarbananen, mango de Almuñécar som är så god, flera sorters apelsiner, färska aprikoser, paraguayos och fikon bland mycket annat.

Ett glas rött vin om dagen rekommenderas av hälsoprofeter. Oftast beställer man en Vino Tinto eller en Rioja. Rött och vitt känner de flesta till, men det finns även Rosé / Rosado. En lokal variant som inte finns att köpa i butik heter Vino del Terreno som görs utav Moscateldruvan. Vino de Malaga är nog det sötaste vinet.

 

Nya turister brukar beställa Sangria med frukt i bitar och som numera är skyddat varumärke. Det kan alltså bara beställas i Spanien och Portugal. Ett läskande vin heter Vino Tinto del Verano (sommarvin).

 

Närmaste vinbodega ligger på Plaza de Higuitos / Fikontorget där man kan provsmaka sitt vin. Förmånliga priser.

 

Ca 7 km norr om Almuñécar ligger Jete där det finns en av Spaniens finaste vinproducenter och som heter Calvente. www.bodegashcalvente.com .

 

En annan bodega som vunnit pris för bästa rosévin heter Señorio de Nevada, www.senoriodenevada.es och ligger ca 40 minuter norrut mot Granada. Där kan man plocka druvor i september och det finns hotell och restaurang.

 

Föreningen Vinbodegor i Granada finns på www.dovinosdegranada.es

 

Alkoholfritt

 

Man kan tro att det bara finns alkohol att dricka, men det finns så mycket annat förutom vatten. Men tänk på att man måste beställa med eller utan kolsyra: Agua sin gas eller Agua con gas.

Det finns även öl, Cerveza SIN alkohol, som blir allt vanligare.

Zumo de Naranja fresca, nypressad apelsinjuice. Musto, äpplemust, och alla de söta dryckerna på flaska, Coca cola och liknande. NesTea. Man måste inte dricka alkohol.

Vill man ha is i glaset så heter det: hielo.