Spanien

SPANIEN

Det enade kungariket Spanien började med att morerna fördrevs från Granada och Fernando och Isabel övertog makten den 2:e januari 1492. Då hade morena varit vid makten sedan år 711. Spanien hade monarki fram tills 1931 då republik infördes. 1936 till 1939 var det inbördeskrig – La Guerra Civil. Därefter var det en facistisk diktatur med General Francisco Franco som statsöverhuvud.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det moderna Spanien började 1975 när general Franco dog och Juan Carlos I de Borbón kröntes till kung den 22 november 1975. Han var son av Greven av Barcelona och sonson till Alfonso XIII. Juan Carlos införde demokrati och har verkat för fred och enighet i landet. I juni 2014 abdikerade Juan Carlos I och lämnade över tronen till sin son El Principe Felipe de Asturia som varit kronprins sedan januari 1977 och blev 19 juni 2014 kung Rey de Espana Felipe VI de Borbón med sin drottning Reina Letizia de Borbón. Deras dotter Leonor blir då kronprinsessa Leonor de Asturia

 

1986 gick Spanien med i EU och 2002 infördes euro och pesetas upphörde.

 

 

Spanska flaggan

 

I Spanien bor det ca 46 miljoner invånare och landet är indelat i 15 regioner på den iberiska halvön, samt 2 regioner på ögrupperna Balearerna (Mallorca m fl) och Canarieöarna. Dessutom finns det 2 enklaver i Afrika, som heter Ceuta och Melilla. Varje region har sin egen regering med egen flagga och lagar. Huvudstaden heter Madrid.

Andalusiens flagga

 

I vår region som heter Andalucía, bor det ca 8,5 miljoner och som består av 8 provinser: Huelva, Cadiz, Malaga, Granada, Almeria, Jaen,Cordoba och Sevilla. I dessa provinser finns det 771 kommuner. Regionens huvudstad heter Sevilla.

 

Granadas flagga

 

I vår provins Granada, bor det ca 900.000 personer och här finns bl a bergskedjan Sierra Nevada (snöberget) och kusten Costa Tropical de Granada, som består av 17 kommuner som finns på: www.costatropical.se. Granada är huvudstad i provinsen

 

Almuñécars flagga

 

Almuñécars kommun med de 2 städerna Almuñécar och La Herradura har ca 29.407 invånare på en yta av 83 km2 med 26 stränder.

 

Almuñécar återerövrades av de kristna år 1489 och sedan 30-40 år kommer turisterna. Sommartid finns det över 100.000 personer som gillar kusten och värmen.

 

 

Spanska kusten

 

Spanska kusten har alltid haft stor betydelse för spaniorerna. Det var ju där som de flesta angrepp inleddes. Till och med vikingarna drog fram utefter kusterna. Det är ju också dit som alla soldyrkande människor söker sig.

Utefter kusten, från franska gränsen och hela vägen till Portugal, finns det fortfarande 58 fungerande fyrar samt ett stort antal, mer eller mindre raserade bevakningsfyrar från förr. Man signalerade på den tiden med hjälp av eldar och rök till andra fyrar för att varna för piratskepp och överfall.

Costa Brava finns mellan franska gränsen och ungefär ner till Barcelona. Där ligger de kända städerna Figueres, Girona och Lloret de Mar.

Costa Daurada går från Barcelona ner till Ebre-deltat och där ligger Tarragona, Salou och Cambrils.

Costa del Azahar fortsätter ner till Valencia med byarna Alcossebre och Castello de la Plana.

Costa de Valencia går ner til udden Cap de la Nau.

Costa Blanca med Benidorm, Alicante och Torrevieja går ner till Cabo de Palos.

Costa Calida går ner till Cabo de Gata och där ligger Cartagena.

Costa de Almeria går fram till gränsen för Granadaprovinsen.

Costa Tropical de Granada heter vår kust som är ungefär 80 km lång och här ligger La Rabita, Melicena, Castillo de Baños, Castell de Ferro, Calahonda, Carchuna, Torrenueva, Motril, Salobreña, Almuñécar och La Herradura.

Costa del Sol börjar börjar vid Maro och Nerja och passerar Malaga, Torremolinos, Fuengirola, Marbella och Gibraltar och sträcker sig ända bort till Tarifa.

Costa de la Luz är den enda kusten som ligger vid Atlanten och gränsar dessutom till Portugal. Där ligger Cadiz och Huelva.