Restauranger

RESTAURANGER

 

Man behöver inte oroa sig för att svälta ihjäl här. Hela stan är full av barer, caféer och restauranger. Här finns frukostrestauranger, lunchrestauranger, tapasrestauranger och exklusiva middagsrestauranger.

 

 

DESAYUNO

 

En typisk spansk frukost består av en café con leche (kaffe med mjölk) eller en leche caliente con chocolate, Cola Cao (varm kakao) samt en tostada (ett rostat bröd med en massa olivolja och överst krossad tomat). Samt, förr i tiden, en cigarett. Men nu är det annorlunda!

STOP SMOKING

 

har Europas kraftigaste rökförbud på offentlig plats, det vill säga rökförbud på alla restauranger, caféer, barer och offentliga platser. Nu är det behagligt att sitta på café. Man började med en snällare variant av rökförbud redan 2005 men det fungerade inte, så nu är det strängt, och höga böter om man röker.

SANGRIA

 

Nya turister brukar äta lunch mitt på dagen. Kanske också ett glas Sangria (som blivit skyddat varumärke och bara får finnas i Spanien och Portugal). Vana turister beställer ett glas vin eller öl eller den läskande Tinto del Verano. Då får man något som heter tapa. En tallrik med något på. Det är gott, men det är inte alltid lätt att veta vad det är, men allt som serveras går att äta. Kan vara spännande. ”Det som inte dödar, det stärker!” (Citat från Erik).

 

 

TAPAS

 

 

Ett glas vin kan kosta mellan 1,50€ till 2,50 € och då får man en tapa. 2 glas, så får man 2 tapas. Och så är lunchen klar!

Detta är unikt. Granadaprovinsen är den enda provins i hela Spanien som har fri tapa när man beställer ett glas öl eller vin. Ibland något varmt, ibland något kallt. Allt går att äta. Åker man över provinsgränsen till grannstaden Nerja t ex, så får man betala för sin tapa. Detta är bara ett av skälen till att man skall välja Almuñécar. Mat är ju halva födan.

 

Siestan infaller kl 14.00 och då äter alla spanjorerna sin lunch. Dessutom vilar man till kl 17.00. Då står nästan allt stilla. Man ändrar inte gärna sina traditioner.

 

Vi nordbor är vana vid att äta lunch vi 12-tiden och middag vid 18-tiden. Här öppnar restaurangerna i regel kl 19.30. Många är det som undrar varför restaurangerna har stängt mellan 17.00 och 19.30. Kökspersonalen måste ju också ha sin rast. När vi turister har ätit färdigt vid 21-tiden, ja då kommer spaniorerna med sina barn och föräldrar. Man sover längre på mornarna, har sin vila mitt på dagen och kan vara uppe längre på kvällarna. Äta är en bra sätt att umgås.

Vill man äta en lunch eller middag, så kan man välja antingen ur menyn/menu eller dagens rätt/menu del dia. Innan man beställer så får man frågan: Bebida? Vilket betyder dryck. Vad man önskar att dricka. Vatten heter inte bara Agua. Man måste säga ”Agua con gas” eller ”Agua sin gas”. Vatten med eller utan kolsyra. Det är samma med kaffe. Man kan inte bara beställa kaffe. Välj på Café solo, stor kopp (americano), café con leche (skummad mjölk), café cortado (lite, vanlig mjölk), cappuchino (café créma).

 

Så gott som alla barer och restauranger har minst en TV igång (helst 2 st, med olika program), gärna med fotboll och/eller nyheter. Det blir liksom inte tyst och lugnt när man äter, men så är det i Spanien.

Här har man inte en favoritrestaurang, man har många! Dessutom blir det fler och fler som träffas ute på restaurang istället för att bjuda hem bekanta. Spanjorerna har oftast sina barnkalas eller släktkalas ute på restauranger. Det blir så mycket lättare, man slipper disk och annat. Dessutom stöder vi restaurangerna.