KULTUR

CASA DE CULTURA, ALMUÑÉCAR CENTRO CIVICO, LA HERRADURA

 

Det finns 2 st kulturhus i vår kommun. Casa de la Cultura i Almuñécar och Centro Civico i La Herradura. Utbudet är enormt stort och finns på www.news.almunecar.se

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

FIESTA DE GASTRONOMÍA

 

Kultur är ett ord som diskuteras ofta idag. Alla länder och områden har sina egna kulturer, vilket kan variera väldigt mycket. Ordet kultur kommer från latin och betyder egentligen Odling eller Förfining, eller kanske Bildning. I stort sett handlar det om hur man lever i sitt område. Hur man odlar sitt intresse. Vad man sysslar med.

Med tanke på alla de olika epokerna i Spanien med iberiskt, feniciskt, romerskt, gotiskt och arabiskt styre och även judiska och grekiska influenser så lever spanjorerna ett behagligt liv. Man tar det mesta med ro.

I norra Europa vill man ha reda på vad som sker nästa månad, så att man kan anteckna i sin lilla almanacka, medan spanjorerna undrar mer vad man skall göra just nu, i kväll. Till exempel står det på filmaffischerna inget datum, utan ordet HOY, vilket betyder IDAG.

 

Spansk kultur är så MYCKET. Levnadsstil, mat, evenemang, familjesammanhållning, fiestas och festivaler, och mycket annat. Spanjorerna har högt förtroende för Guardia Civil, kungen och är stolta över sitt land. Spanien är ett bra land.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Levnadsåldern är bland de högsta i världen och vi turister har mycket att lära. Trappa ner, ta dagen som den kommer, slappna av. Sitta på en bar med goda vänner. Känna samhörighet. Njuta av solen och värmen. Göra som spanjorerna, promenera för promenadens skull. Inte för att komma någonstans. Vi nordbor har mycket att lära av den spanska kulturen.

 

På söndagarna skall hela familjen ut på promenad. Gärna lite uppklädda och så går man i bredd, så där lite sakta, och då får stressade turister försöka att klämma sig förbi. Vi turister är ju alltid på väg någonstans till skillnad mot spanjorerna som har promenaden som sitt mål. Här i Almuñécar håller man till höger, även när man går, när man möter någon på trottoarerna.

 

 

 

 

Det hörs när det är spanjorer i närheten, och ofta kan man stanna mitt på trottoaren för att diskutera något. Och alla pratar samtidigt för de har ju så mycket att säga. När spanjorerna diskuterar så hörs det ganska tydligt. När alla pratar samtidigt och alla höjer rösten, så betyder det inte alls att man är arg eller så. Man vill bara delta med sin åsikt i samtalet. Tala om vad man anser. Helst stannar man bara, oavsett var man än är, och diskuterar. Man kan till och med stanna bilen mitt på gatan för att säga något till en kompis en kort stund, men då MÅSTE varningsblinkersen var på.

 

Det finns så mycket att se och det finns så mycket att göra, så tiden går väldigt fort i Almuñécar. ”Först är det morgon, sedan är det kväll”. Och på kvällarna lever spanjorerna upp. Då går hela familjen med barn och abuelos (far- och morföräldrar) ut för att äta sen middag, eller att gå på något evenemang. Att söka jobb som barnvakt anses vara omöjligt. Barnen är med på allt.

 

Mat och dryck är viktigt. Mustiga grytor, paella, gazpacho och fisk i alla dess former, samt ett glas vin hör till livets höjdpukter.

 

I den spanska kulturen är familjen och släkten det viktigaste. Därefter kommer grannskapet och kvarteret, och därefter kommunen. Staten är långt borta. Mycket kan verka komplicerat, men fungerar om man gör så som man skall göra. Spanjorerna är mycket stolta över sin flagga och naturligtvis över Andalusiens flagga.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ESPAÑA ANDALUCIA

 

När det gäller evenemang så annonserar varje arrangör sina egna aktiviteter genom flyers på parkerade bilars vindrutetorkare, eller att klistra likadana affischer i en lång rad så att de täcker en hel vägg. Kommunens kulturevenemang finns på www.almunecar.es under Agenda Cultural. En samlad information om de flesta evenemang finns på www.news.almunecar.se

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

EL TORO OSBORNE

 

Den stora tjuren, som numera är kulturskyddad och finns på många platser i Andalusien sedan 1956, heter Osborne och är symbolen för Brandyn Veterano. Den syns på höga höjder och mäter 11,5x5,4 meter.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CORRIDA DE TOROS

 

Tjurfäktning är en gammal tradition, men i och med att protesterna mot tjurfäktning ökar, så minskar också dessa evenemang och är redan avslutade i Catalonien. Almuñécar och La Herradura har tidigare haft portabla arenor, men det är också ett avslutat kapitel. En av de äldsta tjurfäktningsarenorna ligger i Ronda och är från 1785. Malaga har en fin arena med ett muséum, väl värt ett besök.

 

Det finns flera former av tjurfäktning. Lea Vicens har blivit världsberömd för sin skicklighet med sina hästar: http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=nTJPenWDGPM.

På fler och fler platser har det börjat bli lite mer avdramatiserat och ännu mer underhållande, och djuren tar inte skada.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Moppen, scootern, vespan är ett vanligt transportmedel här nere. Smidigt och enkelt att transportera både sig och sitt bagage.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

FLAMENCO

 

Flamenco kan man se och uppleva flera gånger i veckan. På många restauranger och barer är det flamencomusik. Likaså på kulturhusen. Se mer på sidan Flamenco

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

FOTBOLL

 

Fotboll är stort i Spanien. På de flesta barer och restauranger kan man se på fotboll hela dagarna. På många platser har man storbilds-TV. Spanjorerna samlas oftare tillsammans på barer för att se matcher, istället för att sitta hemma. Här finns även en stor fotbollsarena som heter Estadio Municipal de Deportes ”Francisco Bonet”. En träningsplan finns också som heter Campo Futbol “Rio Verde” och La Herradura har Estado de Futbol “Las Tejas” de La Herradura

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IDROTTSHALL

 

Idrottshallen heter Pabellon Cubierto Municipal och ligger bredvid den nya Mercadona butiken, bakom hotel Helios. Där är det tävlingar och träning nästan varje dag. Man blir imponerad över att det är så många barn och ungdomar som är så aktiva.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SIMHALL

 

En simhall finns också och som heter Piscina Cubierta och ligger bredvid idrottshallen på Calle Amelia Sanchez Alcazar, bakom hotel Helios

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KONST - ART

 

Konstutställningar pågår så gott som alltid. Dessa kan man se på många platser, i Casa de la Cultura och på många barer och restauranger. Information finns på turistinformationerna.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ALCAZABA DE SEGOVIA

 

Spanien är ett rikt land. Inte på pengar men väldigt rikt på kulturskatter. Det finns så mycket värde i form av alla slott och världsberömd konst. Picasso, Dalí, El Grecó, Velazques med flera.

Spanien har så mycket att visa upp för besökare.