KLIMAT

KLIMAT

Vår kust heter Costa Tropical de Granada och på en sträcka av 5-6 mil, från Motril i öster till La Herradura i väst, odlas den goda frukten Chirimoya på grund av att detta är den varmaste delen på hela det europeiska fastlandet, och endast på en sträcka av ca 400-500 meter upp från stranden, sedan blir det för kallt. Det är alltså INTE för varmt på sommaren och INTE för kallt på vintern. Perfekt för oss pensionärer.

 

De varma vindarna från Sahara som blandas med de salta friska vindarna från Atlanten, samt de höga bergen Sierra Nevada på 3.480 meter över havet, som stoppar de kalla vindarna från norr, gör att klimatet blir subtropiskt. På norra sidan av Sierra Nevada ligger Granada och det tar ca 1 timme att resa dit. Där är det riktigt kallt.

 

Här har det aldrig varit varken frost eller snö. Det kan man se på www.eltiempo.es/almunecar.html/ Lägg denna sida som en favorit, så kan du hålla koll på vädret. Eller gå in på www.yr.no, www.pent.no eller www.storm.no. Där kan man se högsta och lägsta temperaturen under året. Ganska behagligt hela året, eller hur? Inte för varmt och inte för kallt. Jämför hur det är hemma!

 

Visst kan det regna och vara dåligt väder ibland, och det behövs ju. Vatten är nödvändigt för alla frukter och grönsaker, men hur dåligt väder det än är, så är det alltid sämre hemma i norden. Valet är lätt. Var vill man vara? Där det är dåligt, eller där det är ännu sämre. Temperaturen som visas på vädersidorna är ju luftens temperatur, det vill säga i skuggan, medan det är mycket behagligt i solen och i lä. Det är skillnad att gå på playan i solen och därefter gå in i skuggorna på smågatorna i gamla stan. Som vanligt är det bättre att ha för mycket på sig än att bli kall. Med 320 soldagar om året kan du sitta och sola med 20-25 grader under vintern.

 

 

 

 

Det går utmärkt att bada i Medelhavet hela året. Temperaturen ligger oftast på 13-15 grader under vintern och 25-27 grader på sommaren.

 

Klicka på www.almunecar.se/stränder och se alla fina playor.