ALMUÑÉCAR

I Almuñécars kommun bor 27,195 invånare (2014). Vår kommun med städerna Almuñécar och La Herradura, ligger på den spanska sydkusten Costa Tropical i Granadaprovinsen i Andalusien. Läs mer på kommunens egna hemsidor www.almunecar.es , www.turismoalmunecar.es och även på www.costatropical.se.

 

Almuñécar är centralort i kommunen och har otroligt mycket att visa upp med alla sina sevärdheter, arkeologiskt, historiskt och kulturellt. Det är en riktig pärla bland de övriga turistorterna på den spanska solkusten och även i hela Spanien.

 

Almuñécars första kända bosättare var Fenicierna. De kallade staden för Ex. Under romartiden byttes namnet till Firmum Iulius Sexi efter Julius Cesar. Invånarna kallades Sexitanos. Under det moriska väldet hette stan Al-Mounakhab som senare blev Almuñécar och som uttalas Almonjékar

La Herradura Aldea, Punta de la Mona Playa Cantarriján

Almuñécar har en lång och omväxlande historia. Många olika kulturer har passerat och nu är det fiske, odling och turismen som gäller. Besökare återkommer gärna år efter år. Det finns alltid något nytt att se och uppleva. Plus det rika kulturlivet. Plus den trivsamma atmosfären. Plus det sociala livet. Plus det hälsosamma levernet.

 

Äldst av allt är de fenisisca gravfälten som exempelvis Puente Noy där man kan se de gamla gravarna som är från ca 800 år f Kr. Sedan följer de olika epokerna med sina minnesmärken.

 

Majueloparken är en ljuvlig oas mitt i Almuñécar med tropiska träd och palmer. Det lär finnas 34 olika sorters träd och man kan läsa på skyltarna vad de heter och vart träden kommer ifrån. Totalt sett finns ca 180 träd.

Här finns också ett stort antal skulpturer, en scen för underhållning, en restaurang, ett gammalt fisksalteri och 9 små hus med konsthantverk. Namnet Majuelo kommer från det latinska ordet ”Malluelo” som betyder en nyanlagd fin park. Fästningens park. Havet gick mycket högre upp för ca 2000 år sedan och det gick att segla upp till Jete.

Parken är öppen året runt och här är det mycket underhållning under vår, sommar och höst.

 

Factoria de Salazones är ett gammalt salteri från 4:e århundradet f Kr. Under några hundra år så var huvudnäringen att salta in fisk för att exportera. Man gjorde även en paté som hette Garum, som bestod av fiskrens, olja, salt och kryddor, som var mycket populär för sjömän. Det ansågs förhindra skörbjugg. Staden blomstrade och det fanns till och med mynt.

Salteriet täcktes över, från romartiden till arabtiden, under ca 400 år och blev en botanisk trädgård som hörde till slottet under den moriska tiden. Delar av parken grävdes upp så sent som 1970 och lite av salteriet kan beskådas idag. Parken täcker fortfarande ett stort område av det gamla salteriet.

 

Gå runt och titta på de 9 st små husen, cortijillos. Ett hus för var och en av de 8 provinserna: Huelva, Cadiz, Malaga, Granada, Almeria, Jaen, Cordoba och Sevilla, samt ett hus för Almuñécar. I husen tillverkas och säljes hantverk och konst. Man kan till exempel lyssna på gitarrspel i Malagahuset och se konstnärer sitta och måla i Sevillahuset. Keramik finns i Jaenhuset. Knyppling i Cordoba och tygslöjd i Cadiz.

 

Sommartid mellan juni och september är restaurangen El Kiosko Ficus öppen och är en perfekt plats att vila ut på under de stora Fikusträdens skugga vars blad är upp till 30 cm långa. Namnet är Ficus del Caucho (gummifikus).

 

På många ställen i parken finns det skulpturer och andra konstverk som kommer från Syrien. Att gå här på kvällen när parken är upplyst och se konstverken i strålkastarljus är imponerande.

 

På sommaren sätts ett tak upp vid den stora scenen, som skydd för solen och det är plats för 4-500 sittande. Underhållningen är allt från Flamenco till opera och rysk kosakdans. Platsen används också till Fiestas, Ferias och utställningar. Till exempel Feria de Gastronómico som är en uppvisning av ett antal restauranger i konsten att laga mat. Det är en livaktig park.

 

 

La Herradura betyder Hästsko och har fått namnet av att viken har formen av en hästsko och har en lång strand som är 2 km lång.

La Herradura är betydligt mindre, bara c:a 3.000 invånare, och därmed mer rofyllt.

Strandpromenaden är fylld med barer och restauranger Det är lätt att ta sig mellan städerna med de små blåa stadsbussarna eller Alsina Graells-bussarna.

 

Minnesmonumentet över den spanska armadan symboliserar den största marina katastrofen som någonsin har drabbat Spanien. Turkiska pirater härjade utefter hela kusten och kung Felipe II, som regerade 1556-1598, beordrade att 28 skepp som låg i Malaga, skulle segla in i medelhavet under befäl av Don Juan de Mendoza, för att skydda spanska kusten från överfall. På skeppens väg österut råkade de ut för en storm som gjorde att de fick ankra upp i den skyddande viken i La Herradura. På morgonen den 19 oktober 1562 ökade stormen till full styrka och slog skeppen mot Punta de la Monas berg varvid 25 skepp sjönk och ca 5.000 sjömän och soldater drunknade. Varje år ordnas en minnesstund för de döda.

 

Stranden är mycket skyddad av vindar på grund av det höga berget Cerro Gordo (Tjocka Kullen) i väster med den fina stranden Playa Cantarrijan samt udden Punta de la Mona i öster där man kan se blinkfyren som ännu är i drift. Här finns också den enda marinan för fritidsbåtar som heter Marina del Este och även en fin strand.

 

 

Puente Noy Factoria de Salazones Parque Majuelo

INTERNET SERVICES
BUSINESS BOOKS & WORKSHOPS
FASTIGHETER
Eurotropical.net

Castillo de San Miguel Castillo La Herradura Cueva de Siete Palacios

 

Fästningen Castillo de San Miguel var på grund av sitt höga läge på berget en utmärkt plats för bevakning. Redan på den fenicisca tiden fanns bevakning, men det var romarna som började bygga en riktig befästning och morerna fortsatte byggandet. Fästningen har skadats i krig med engelsmän och fransmän. Ett av tornen har rasat och fästningen har till och med varit en begravningsplats fram till ganska nyligen. Här finns även ett muséum. Och fina vyer.

 

 

 

 

 

La Herradura har också en fästning, som byggdes år 1764 av kung Carlos III för att beskydda invånarna. Användes av armén fram till 1839 och därefter av Carabineros fram tills nyligen då man inte räknade med att bli anfallen från sjösidan.

 

Muséet Cueva de Siete Palacios (de 7 palatsernas grotta) som byggdes under romartiden och är idag ett arkeologiskt muséum. Här finns 7 st valv eller grottor med gamla antika amforor som till viss del har hittats i havet samt många andra antika föremål. En urna eller amfora är från Farao Apophis tid ca 1.600 år f Kr med skriven text som förmodligen är den äldsta på den iberiska halvön

Puente Romano El Peñon del Santo Poemas de Luna

På romartiden gick en gammal led från Rom till Portugal och en del av leden finns kvar i Molvizar som man kan vandra på. Leden lär också ha gått förbi Almuñécar och det finns en gammal bro, Puente de Romano, som är ca 2.000 år. Den ligger i Cotobro. Ta den vänstra vägen upp vid hotellet.

 

Peñon del Santo, den heliga klippan eller korsberget som den också kallas för, är ett bra riktmärke för nyanlända turister. Den stora klippan med den fina utsikten heter Peñon del Santo och är 30 meter hög. Ön utanför som ser ut som en hajfena heter Peñon de Enmedio och ytterst ligger Peñon de Fuera. Los Peñones ligger mellan playorna Puerta del Mar i öster och San Cristóbal i väster. Det första korset var av järn och sattes upp år 1900 för att markera den kristna segern i Almuñécar år 1489. I samband med inbördeskriget 1936-1939, togs korset ner och slängdes i havet. Efter kriget, 1940, sattes ett enklare träkors upp som en symbol över alla som stupat i kriget. Nuvarande kors sattes upp år 1970 och fick då belysning. Härifrån har man en fin utsikt över kusten. Under sommaren har man Poemas de Luna, som när fullmånen stiger upp firas med musik och lyrik. Mycket stämningsfullt.

Aqueducto Calle Real Iglesia de la Incarnación

Akvedukterna. Av de fem återstående delarna som fortfarande finns kvar av den gamla romerska akvedukten som var 7 km lång, som går från bergen i norr och som dateras till tiden vid Jesus födelse, kan man se den sista delen som ligger vid Plaza Mayor. Här har också funnits ett termalbad, färskt vatten kom ju från akvedukten. Under sommarmånaderna används platsen till underhållning bland annat för körsång och teater. Det var i stort sett romarna som byggde akvedukter och araberna som byggde kanaler och fontäner

 

På Pilar de la Calle Real som är daterad till år 1559 kunde man hämta färskt vatten ur Diosa de la Fertilidad/fruktbarhetens gudinnas bröst. Ovanför kan man se det gamla spanska kungliga vapnet. Spanien/Kastilien blev ju ett enat land 1492. Vattnet kom från bergen genom de romerska akvedukterna.

 

Stora kyrkan i Almuñécar heter Iglesia de la Encarnación och ligger på en grund från romartiden. Kyrkan började byggas 1597 och var färdig 1600. Det var den första kyrkan i Granadaprovinsen som byggdes i Barockstil. Efter 1492 började det byggas kristna/katolska kyrkor, oftast på grunder från moskéer som rivits. Almuñécars skyddshelgon heter Virgen de la Antigua. Här finns också kyrkans hjälpverksamhet Cáritas.

Iglesia El Salvador Iglesia San Jose, La Herradura Palacete de la Najarra

Den andra kyrkan i Almuñécar heter Templo El Salvador och ligger nära Idrottsstadion och är ganska ny. Den byggdes år 2000. Här finns flera helgon som man kan studera.

 

I La Herradura finns kyrkan San José och där finns också stadens helgon San José som firas 19 mars varje år.

 

Turistkontoret Palacéte de la Najarra är från första hälften av 1800-talet och är en kopia av ett typiskt arabiskt hus med trädgård, så kallad Neoislamisk paviljong. Tidigare var det kontor till den gamla sockerfabriken. Det lilla huset var byggt som lekstuga till direktörens barn. Sitt gärna i trädgården och lyssna på fågelsången.

 

Kiosko Turismo, Almuñécar Kiosko Turismo, La Herradura Parque Loro Sexi

En mindre turistinformation finns på Paseo del Altillo där man får hjälp med att boka biljetter och annan information.

 

Turistinformationen i La Herradura ligger i Centro Civico och här finns även en stor sal för konserter och underhållning

 

Fågelparken Parque Ornitologico Loro Sexi har ca 1.500 tropiska fåglar och dessutom en park med olika kaktusar. Ligger på sluttningen upp till Fästningen med ingång från Plaza Abderrahman.

Peña Escrita Aquariium Mercado Municipal

Djurparken Peña Escrita med djur som man inte kunnat drömma om att finna i Spanien, ligger ca 17 km norr om Almuñécar och på en höjd av 1.200 meter över havet. Följ skyltarna och kör på den underbart fina och krokiga vägen. Lite spännande väg! Glöm inte att ta med pengar till bommen. Spara biljetten för nedresan. Tips: Kör längst upp först och stanna efterhand på nervägen.

 

Akvariet Aquarium de Almuñécar på Plaza de Kuwait är det största och mest moderna muséet i Andalusien med sitt Oceanarium som är en 17 meter lång glastunnel med en miljon liter vatten. Dessutom finns det 18 akvarier med fiskar av alla de slag.

 

 

 

 

 

Mercado Municipal, saluhallen, finns både i Almuñécar och i La Herradura, där man säljer färska frukter och grönsaker, nyfångad fisk och bläckfisk samt fint kött från djur som går utomhus hela året. Se alla frukter: Chirimoya (som måste bli mjuk innan man äter den), nispola eller guayaba, färska fikon, paraguayas, förutom avocado och mango de Almuñécar och mycket annat som finns, beroende på säsong. Alltid färska varor.

 

STÄNGT

Museo del Bonsai Casa de Cultura, Almuñécar Centro Civico, La Herradura

Trädgården Museo del Bonsai ligger i gamla stan, med entré från Avenida de Andalucia. Här lär finnas mer än 130 små träd på en yta av 2000 m2. Parken räknas som en av de främsta i Spanien. Ett besök ger en lugn och harmonisk upplevelse.

 

Kulturhuset i Almuñécar, Casa de la Cultura, ligger bredvid kyrkan och har ett mycket intressant och omväxlande program, som säkert tillfredsställer de flesta. Här finns kommunens bibliotek med böcker på alla språk, konsertsal, studierum, biolokal, föreningslokaler för kvinnoföreningen Centro de la Mujer, muséet Claves de Almuñécar 3000 år och mycket annat. I trappan ner till utställningslokalen finns stora målningar som visar de fenisisca och de romerska epokerna. Väl värt att studera.

 

Kulturhuset i La Herradura, Centro Civico ligger på Calle Prieto Moreno strax innan man kommer ner till havet.

 

 

 

 

Puerto Marina del Este, La Herradura El Peñon Marknader

Marina del Este, fritidsbåthamnen, är udden Punta de la Monas östra hamn och har plats till 227 båtar av olika storlekar. Här finns även restauranger, barer, butik, tvätteri, affär, dykfirma och en tennisbana. Den populära sandstranden har ett fint och lugnt läge. http://www.youtube.com/watch?v=fI-2bbe-Cbs

 

Statyn med den ståtlige mannen vid foten av Peñon del Santo är Abd al Rahman I som var en prins av släkten Omeya från Damaskus och som anlände till kusten i augusti år 755. Det var dennne man som drog sig upp till Cordoba och startade Emiratet i Cordoba, som då var muslimskt.

 

Alla byar och städer har minst en marknad, försäljning av sådant som behövs i hushållet, och som är ett mycket bra sätt att möjliggöra att de som inte har möjlighet att ta sig till affärer, saknar bil etc, att på ett enkelt sätt kunna köpa det de önskar. Närhet och bra priser.

 

 

Blas Infante Arcos Casco Antiguo Plazas y Playas

Porten med de tre valven symboliserar de tre viktigaste epokerna i Almuñécars historia. Den Romerska, den Arabiska och den Kristna och var för länge sedan Puerta de Almuñécar men är nu porten till marknaden Mercadillo de Viernes, Fredagens marknad. Platsen heter Blas Infante efter mannen som kallas för Andalusiens fader, Blas Infante Pérez de Vargas och platsen fungerar nu även som loppmarknad, parkeringsplats, hunduppvisning, helikopterplatta, övningsplats för musikskolan och festplats för tivoli och underhållning under Fiesta Virgen de la Antigua i augusti.

 

Det gamla centrum, El Casco Antiguo, med hus från araber och judar, ligger i skydd av fästningen, som var vanligt förr och utgör en pittoresk vy över hur det såg ut tidigare.

 

 

Almuñécar är en levande stad. En riktigt genuin stad med en gammal stadsdel. Snälla människor och bra atmosfär. En trygg liten stad med många härliga och fina traditioner. Här finns många nationaliteter och alla lever i fred och harmoni och tar hänsyn till varandra. Turister tar seden dit de kommer. En genuin spansk stad.

 

Almuñécar ligger perfekt vid kusten. Ut på Medelhavet åker man inte så ofta precis, men däremot österut, norrut och västerut. Bra utgångspunkt alltså för utflykter till en massa städer och byar i hela Spanien.

 

Det finns så mycket mer att se och utforska. De vita byarna i området och att vandra

uppe i bergen eller sitta och fika med Medelhavet framför sig. Bara att strosa runt på strandpromenaden, stanna till för lite tapas, njuta i solen, prata med goda vänner.

 

Kommer man hit så är det lätt att bli förälskad i denna lilla fina stad. Här finns ingen

stress. Det vi inte hinner med idag, det gör vi nästa dag i stället. Här finns inga ”måsten”. Prova att vara utan klockan endag. Går det bra, så pröva fler dagar. Efter ett par dagar så kommer man underfund med att det går fint ändå. Då har väl klockan blivit ett stressmoment som man kan vara utan.